Böjte Csaba kapta a Makovecz Imre-díjat

Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója vehette át a második alkalommal odaítélt Makovecz Imre-díjat az építész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös elnöke születésnapján, 2019. november 20-án a Héttorony Fesztivál záró gáláján a Budai Vigadóban. A jeles gondolkodók, alkotók, tudósok és közéleti személyiségnek adható díj odaítéléséről az alapítószervezetek – a Magyar Művészeti Akadémia mellett a Kós Károly Egyesülés és a Makovecz Imre Alapítvány – által delegált bizottság döntött. A gálaesten részt vett és beszédet mondott prof. em. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke.
Délelőtt Makovecz Imre Villányi úti lakóházánál tartottak koszorúzással egybekötött hagyományos emlékezést.
A Héttorony Fesztivál világ- és népzenei koncertjeinek, építészeti kiállításainak, konferenciáinak és egyéb programjainak november 8. és 20. között többségében Makovecz Imre által tervezett épületek adtak otthont szerte a Kárpát-medencében. A fesztivál célja Makovecz Imre életművét erősíteni, az általa megálmodott tereket élettel megtölteni.
2015-ben, Makovecz Imre születésének 80. évfordulója alkalmából, szintén az akkori fesztivál záróeseményén adták át első ízben a Makovecz Imre-díjat. Az elismerést elsőként Kiss Ferenc, Prima díjas népzenész, hangépítész kapta, aki a Héttorony Fesztivál főszervezőjeként is hozzájárul a makoveczi szellemiség továbbviteléhez. A díjat – amellyel 3 millió forint is jár a Makovecz Imre Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Egyesülés most második alkalommal adta át.
Idén Böjte Csaba azért kapta az elismerést, mert olyan ember, aki a maga hivatását Makovecz Imre szellemiségében következetes kitartással műveli. Missziója során az árva gyermekek nevelésével, támogatásával éppen olyan programot hajt végre, amely megfelel a makoveczi cselekvő szellemiségnek – áll az indoklásban.
A Héttorony Fesztivál záró gáláit párhuzamosan három helyszínen rendezték meg: a kassai Thália Színházban rendhagyó prímástalálkozót tartottak, Csíkszeredán a Szent Efrém Férfikar adott koncertet, a Hagyományok Házában, a Budai Vigadóban pedig Berecz András mesemondó lépett fel fiaival.

„Az emberi butasággal szembeni »bosszúm« az, amit teszek: szeretem, oktatom, nevelem a gyermekeket, hogy kevesebb sötétség legyen a Földön." (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány Csaba testvér alapításával 2002-ben jött létre, elsősorban az erdélyi ferencesek által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, iskolák, óvodák támogatására.
Céljaik:
  • a gyermekek érdekeinek képviselete, szellemi és szociális fejlődésük elősegítése, szociális védelme
  • a gyermekek hagyományőrző tevékenységének, nevelésének elősegítése, támogatása
  • ennek során a nemzetközi kapcsolatok kiépítése és ápolása
  • a nemzeti kulturális értékek megismertetése nemzetközi szinten
  • magyarországi és nemzetközi táborok szervezése, ezen táborokon való részvétel finanszírozása
  • az alapítvány segítséget kíván nyújtani a hátrányos helyzetű gyermekek ellátásában, a beiskoláztatásában, a pályaválasztásban, szakmai képzésben, számukra munkahelyek létrehozásában, kialakításában.

Makovecz Imre-díj
A díjra méltó az az ember, aki Makovecz Imre országépítő szellemének nyomdokán meggyőződéssel, erős hittel, következetes kitartással műveli, ápolja a Kárpát-medence magyarságának kultúráját. Védelmezi az egyes itt élő nemzettestek kapcsolatát. Ápolja a szomszédainkkal együttélés minden megragadható formáját. Napi tevékenységében ellentmondást nem tűrően van jelen ez a szemlélet, valamint az, hogy az utódok nevelésében is meghatározó legyen ez a szándék. Így a díjra érdemes lehet bárki, aki a fentieknek megfelel.
A díjat az alapítók szerint megállapított években, Makovecz Imre születésnapján, november 20-án adják át, az előre megnevezett helyszínen és időpontban. A díjat alkalmanként egy személy kaphatja. A díj nem adható posztumuszként.
A díj nem pályázható, a díjazásra méltó személyre az alapító szervezetek tesznek, tehetnek javaslatot, alkalmanként és szervezetenként egy-egy főre.
A díj Odaítélő Bizottsága hattagú, a három alapító szervezet két-két delegáltja jelenti az esetenkénti zsűrit. A mindenkori elnököt a Makovecz Imre Alapítvány adja. A Bizottság döntését többségi szavazással hozza meg. Szavazategyenlőség esetén a Bizottság elnökének szavazata dönt.
A díjjal oklevél, emlékérem (Madarassy István ötvös- és szobrászművész alkotása) és pénzjutalom jár, melyet a díjat alapító szervezetek egyenlő részben finanszíroznak.
A díjat alapító szervezetek: Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány, Kós Károly Egyesülés, Magyar Művészeti Akadémia.