Dévényi Sándor

Dévényi Sándor-kiállítás Kolozsváron

Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja egyéni kiállítása nyílik meg 2023. március 8-án a kolozsvári Művészeti Múzeumban. Dévényi Sándor a pécsi organikusok körének meghatározó alakja, valamint a Kós Károly Egyesülés alapító tagja. A tárlat – amelynek kurátora Dénes Eszter – március 26-ig látogatható a Bánffy-palotában.
„Munkái téren és időn átívelő hidat képeznek. Az organikus építészet meghatározó személyisége, így építészete térben, időben és történelmileg is alkalmazkodik a környezetéhez. Ennek az organikus, holisztikus megközelítésnek köszönhetően munkáit az örökkévalóság határozza meg. Munkásságának egyaránt része a városrehabilitáció, a műemlék-helyreállítás, lakó-, iroda- és középületek tervezése, valamint a várostervezés" – olvasható a tárlat beharangozójában. A tablókról változatos színek, formák, anyagok köszönnek vissza, láttatva az összetett, eklektikus, ugyanakkor organikus egységre, természetközeliségre, megőrzésre és megtartásra törekvő életművet.
Az építész a pécsi újmecsekaljai gimnáziumban érettségizett 1967-ben, 1968 és 1973 között a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult, 1973 és 1975 között az Iparterv fővárosi irodájában, majd 1975 és 1980 között a Baranyatervnél dolgozott. 1980-tól műemlékvédelmi szakmérnök, 1987-ig elsősorban Pécs történeti belvárosának rehabilitációjával foglalkozott, 2009 óta pedig a Kós Károly Egyesülés igazgatója.
A kolozsvári kiállítást Zakariás Attila építész, az MMA rendes tagja nyitja meg a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A megnyitón a kiállító is személyesen jelen lesz, továbbá az eseményen felszólal Demeter Stefánia Katalin konzul, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, valamint Lucian-Nastasă Kovács, a kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója.

Legutóbb 2019-ben volt látható a Pesti Vigadóban nagyobb merítés Dévényi Sándor munkásságából az MMA és a Kós Károly Alapítvány által megvalósított, jubileumi, összegző kiállításán. A Magyar Művészeti Akadémia által is támogatott kolozsvári tárlat március 26-ig látogatható.

2023. március 8.  |  dévényi sándor zakariás attila egyéni kiállítás