Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Elhunyt Lugosi Lugo László fényképész

Július 18-án elhunyt Lugosi Lugo László fotográfus, az 1953-ban született művészeti-fotográfiai szakíró, filmkészítő 68 éves volt. A fotográfus szakterülete az építészeti és műtárgyfotózás volt, emellett az elmúlt években a Magyar Művészeti Akadémia számos tagjáról készített művészportrét – ezekkel a fekete-fehér felvételekkel találkozhatnak honlapjainkon, cikkeinkben. Filmmel, fotóval, írással egyaránt foglalkozott, szerkesztett fotográfiai témájú televíziós műsort, szépirodalmi műveket és művészeti szakszövegeket fordított angolból.
Lugosi 1977-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, angol–magyar és filmesztétika szakon. 1975 és 1980 között a Balázs Béla Stúdió tagja, rövidfilmeket készített például Forgács Péterrel és Szemadám György festőművész, íróval, az MMA rendes tagjával. 1978 óta volt kiállító fotográfus, első egyéni tárlatát  Szekvenciák címmel a budapesti Fiatal Művészek Klubjában rendezték. Mestere Kardos Sándor és Haris László. Írásai 1980 óta jelentek meg, elsősorban az Élet és Irodalomban, a Magyar Naplóban, a Biciklitolvajban és fényképészeti szakfolyóiratokban. 1983-tól több művészeti kiállítás társkurátora volt.
Lugosi (Lugo) László 1985 óta hivatásos fotósként tevékenykedett, szakterülete az építészeti és műtárgyfotózás. Építészeti felvételei készültek egyebek mellett a Hotel Kempinski, Nationale Nederlanden, VAM Design, Fővárosi Szoborpark (Budapest), a Dévényi és Tsa. építészeti iroda (Pécs), az ABLivingDesign (Stockholm) megbízásából; építészeti fotói főként az Átrium, Szép lak, Magyar Építőművészet, L'architecture d'aujourd'hui (Paris), Art and Design (London) c. szaklapban jelentek meg. Műtárgyfotósként elsősorban a Balkon, a Műcsarnok, a Budapest Galéria számára, ill. a Corvina és más művészeti könyvkiadók megbízásából dolgozott, lefotózta Altorjai Sándor, Erdély Miklós, Gedő Ilka, El Kazovszkij, Veszelszky Béla és más képzőművész életművének javát.
1994 óta egyetemi és főiskolai előadásokat, workshopokat tartott a Magyar Iparművészeti Főiskolán, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, Pécsen és Egerben.
2021. július 19.  |  gyászhír lugosi lugo lászló