Elhunyt Móricz-Sabján Simon fotóriporter

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Móricz-Sabján Simon fotóriporter, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa, akinek munkásságát 2022-ben Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjjal is elismerték. Pályafutása alatt kétszeres China International Press Photo Contest nyertes, illetve a Pictures of the Year International (POYi), NPPA Best of Photojournalism, Prix International de la Photographie, PDN, FCBarcelona Photo Award, Slovak Press Photo és ASPAward díjat is kiérdemelte. Stábunk decemberben forgatott vele, kisfilmünkben munkamódszeréről és hitvallásáról is beszélt.
Móricz-Sabján Simon 1980-ban született Kiskunhalason. Fotóriporterként, illetve dokumentarista fotográfusként dolgozott. 2003-tól 2016-ig a Népszabadság munkatársa volt, majd 2016 végétől a Manager Magazinnál és a Világgazdaságnál is dolgozott. Napilapos munkája mellett személyes anyagokat is készített, hivatalos oldala szerint elsősorban az emberre és környezetére koncentrálva. Hosszabb távon, akár évekig is foglalkozott egy-egy témával. Alapítója volt a Pictorial Collective magyar fotográfusok csoportjának is.

Munkáival számos külföldi és magyarországi elismerés mellett 43 alkalommal nyert díjat a Magyar Sajtófotó-pályázaton, közöttük háromszor a MÚOSZ Nagydíját, 6 alkalommal a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért, három alkalommal a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját és háromszor a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat.
MMA-ösztöndíjasként is a magyar vidékről készítette lenyűgöző fotósorozatait.