Törőcsik Mari (1935–2021) (fotó: Szöllősi Mátyás / MMA)

Elment Törőcsik Mari, a nemzet művésze

Ma hajnalban, hosszú betegség után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-nagydíjas, MMA-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Törőcsik Mari számtalan színpadi és filmes szerep alakítója, aki 2014-ben a magyar és egyetemes drámairodalom nagy szerepeinek emlékezetes és kiemelkedő megformálásáért, a filmművészetben is felejthetetlen alakításaiért, nemzetközi elismeréseket is méltán kiváltó művészi életútjáért az elsők között lett a nemzet művésze. Törőcsik Marit a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. A színművészre Vidnyánszky Attila akadémikus nekrológjával emlékezünk.

Nyugodj békében, Mari!

Törőcsik Mari számára a színház jelentette az életet. Amikor 2009-ben a klinikai halál állapotából visszatért, régi barátja, az orosz rendező, Anatolij Vasziljev „visszarendezte" az életbe Kaposváron A naphosszat a fákon című előadásban. Később is betegeskedett, sokszor gyenge volt, ám amikor a színpadra lépett, elképedve figyeltük azt az erőt, tartást, energiát, amit a szerepén keresztül mutatott. Igen, kivirult, eleven lett. Nyoma sem volt a gyengeségnek. Csodáltuk, irigyeltük: honnan van ebben a beteg és törékeny testben az az erő, amit a színpadra lépve mozgósít. Magányosan élt férje, Maár Gyula halála óta. Tudtuk, hogy a színház adott neki erőt az élethez. Az, hogy van dolga, feladata.
1956 óta, amikor berobbant a Körhinta Marijaként a színházi életbe, megszakítás nélkül játszott. A számok is elképesztőek: 132 színházi szerepét őriz az archívum, ebből 66-ot a Nemzeti Színház előadásaiban játszott, utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. Filmszerepeinek száma 174. A számok persze csak a mennyiségről szólnak, de ennek a hosszú pályának az értékét a minőség adta. Barátja, Pilinszky János költő az elsők között ismerte fel és fogalmazta meg ennek a páratlan tehetségnek a titkát. Így írt róla:
„A színészek túlnyomó többsége alakító művész, megformálja a figurát. Törőcsik Mari ritka kivétel, ő nem alakítja, ő táplálja szerepét, lázas ihlettel és folyamatosan. A színpadi alak számára nem kész ruha, mit estéről estére magára ölt: szemünk láttára, pillanatról pillanatra emeli ki szerepét önmagából és szövegéből, a teremtés forrón csupasz és kockázatos gesztusával. Józan és sugallatos egyszerre. Ezt a szélsőséges és nagyszerű ellentmondást csak zseniális művész tudja elviselni és megvalósítani. Kivételes lélek, ki egyszerre senkié és mindenkié… Törőcsik Mari – jelképes jelenet – egy vidám álarcot tép le magáról. Ami a maszk mögül kitűnik, nemcsak egy síró, elmaszatolt arcocska, hanem valami, amivel alig lehet szembenézni. Törőcsik Mari arca. Életének, szerepeinek, tehetségének örökös, mezítelen tápláléka."
A közönség szeretete éltette. Kellő szerénységgel volt büszke az emberek feléje áradó szeretetére. A nagy alakítások, a tehetség, a kivívott és megérdemelt elismerés mellett valami egészen különleges sikerben is része lehetett Törőcsik Marinak: ő az egyetlen, aki magyar színésznőként világsztár lett.
Törőcsik Mari több mint három évtizeden át volt a Nemzeti Színház társulatának tagja, először pályakezdésétől, 1958-tól 1979-ig, majd 2002-től újra. Mindig büszkén mesélte, hogy Schwajda György igazgató őt szerződtette elsőként a 2002-ben megnyílt, új Nemzeti Színház társulatába.
Életem egyik legfontosabb előadásában játszott: az anyát alakította Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú színpadi, később annak filmes változatában. Úgy csatlakozott a magyar színházművészet jeles alakja az akkor még fiatal beregszászi társulathoz, hogy csak a munka számított. 2003 Gyula, várszínpad. A próbákon tűz a nap, elviselhetetlen a hőség a várfalak katlanjában. Őt ne kíméljük! – kiabálta, amikor jeleztem neki, hogy nem kell minden próbát végigülnie, elég, ha az ő jeleneteire jön be. Vizes zsebkendővel a fején nézte a próbákat. Mert meg akarta érteni az egészet. Kíváncsi volt. Dolgozott velünk. Mert munka van, és enélkül nem születik előadás.
2015. Azzal, hogy a Körhintát műsorra tűztük a Nemzeti Színházban, megidéztük őt magát. A filmet, a pályakezdést, az első és azonnal világraszóló sikert. Az előadás elején egy pillanatra Törőcsik Mari hangját halljuk, és Soós Imrét: „Repülünk, Mari!" Tisztelgés ez, és jelzése annak, hogy ami volt, ahhoz a következő generációk kapcsolódnak, kötődnek.
De hát Mari ebben a társulatban, köztünk dolgozik! Rendezőként nem hagyott nyugodni, hogy legyen jelen az előadásban. Azt találtam ki, hogy a végén jöjjön be. Már nem az előadás részeként, hanem a tapsban. Sok érvet és ellenérvet felsorakoztattak a kollégáim az ötletre. Mindegyikben volt igazság, és bennem is volt kétely.
A kételyt a közönség oszlatta el. Ahogy az előadás végén Törőcsik Mari belépett a színpadra, a nézőtér felrobbant. Állva tapsolták, ünnepelték őt az emberek. Mert a szívükig hatolt ennek a személyiségnek az ereje. Van valaki, akit lehet szeretni. Akit egy ország szeret. Aki nem megosztó, hanem összetartó személyiség.
Hálásak vagyunk Törőcsik Marinak sok-sok alakításért, megannyi derűs pillanatért, a szeretetért, a példaadásért, amivel az alkotói munka, a színház iránti alázatra tanított. Köszönet azért, hogy láthattunk, hogy vele dolgozhattunk, hogy hűséges volt a Nemzeti Színházhoz.
A magyar színházművészet pótolhatatlan egyéniségét gyászoljuk.

A Nemzeti Színház társulata nevében:
Vidnyánszky Attila

Törőcsik Mari
(1935. november 23., Pély – 2021. április 16., Szombathely)
A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas, Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, hogy csak párat említsünk kéttucatnyi elismerése közül. Az 1955-ben készült Körhintától kezdve szerepel filmen, Cannes-ban 1976-ban megkapta a legjobb női alakítás díját a Déryné, hol van? című filmben nyújtott alakításáért, amelyet férje, Maár Gyula rendezett. Számos hazai és külföldi filmfesztiválon kapott elismerést és életműdíjat.
1958 és 1979 között a Nemzeti Színház színésze, az 1979/80-as évadban a győri Kisfaludy Színházban (ma a Győri Nemzeti Színház) játszott és volt művészeti vezető. 1980-tól egy évtizeden át a MAFILM társulatának tagja. 1990-től a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1993 és 1996 között a budapesti Művész Színházat igazgatta. Docensként tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 2002 óta újra a Nemzeti Színház tagja lett.
2008-ban egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése, a szíve megállt, kómába esett, de napok után, csodával határos módon tudata, emlékező- és mozgásképessége visszatért. A 2009-es Magyar Filmszemle megnyitóján elmondta: „Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!"
2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére létrehozott Nemzet Művésze elismerésben részesült. Emellett kiemelkedő művészeti teljesítménye elismeréseképpen 2017-ben az MMA Nagydíját neki ítélte a köztestület. Három ikonikus filmjének, a Szerelemnek (r.: Makk Károly) és a Körhintának, valamint az Édes Annának (r.: Fábri Zoltán) a digitális felújítását pedig a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. Ezek az alkotások az MMA 53 magyar film válogatásába is bekerültek.
Díjai:
Farkas–Ratkó-díj 1958; Balázs Béla-díj 1959; Jászai Mari-díj 1964, 1969; Érdemes művész 1971; Kossuth-díj 1973, 1999; SZOT-díj 1975; Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál: Legjobb női alakítás díja, 1976; Chicago: legjobb női alakítás díja 1971; Karlovy Vary: Legjobb női alakítás díja 1972; Taormina: Legjobb női alakítás díja 1977; Kiváló művész 1977; Pro arte-díj 1981; Magyar Művészetért-díj 1989; Országos Színházi Találkozó legjobb női alakítás díja 1991; Déryné-díj 1993; Salernói 50. Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díja 1997; Madridi Nemzetközi Filmfesztivál legjobb női alakítás díja 1997; Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában 1997; Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje 1995; A Nemzet Színésze 2000; Gundel művészeti díj 2002; Súgó Csiga díj 2002; Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) – Legjobb színésznő 2002; Prima díj 2003; Európa-díj 2004; Budapest díszpolgára 2005; Hazám-díj 2006; Jubileumi Prima Primissima díj 2007; Páger Antal Színészdíj 2008; Blikk - Az év művésze 2010; Szent-Györgyi Érem 2012; Nemzet Művésze 2014; Kölcsey-emlékplakett 2015; Újbuda díszpolgára 2016; Magyar Művészeti Akadémia Nagydíja (2017); Velem díszpolgára (2018); Mága Zoltán – Budapest Újévi Koncert – Gáladíj (2019); Kossuth-nagydíj (2019); Vas megye díszpolgára (2019); Magyar Toleranciadíj (2020); Széchenyi-örökség Okmánya (2020)
Életműdíjak: 
Sorrento, 1971; Karlovy Vary, 1978; Cannes (Mandragora-díj), 1983; Magyar Filmszemle, 1994; Trencsén-Tepplitzi Nemzetközi Art Filmfesztivál, 1998; Várna, 2000; VOXcar, 2004; Színház Kritikusok Céhének Életműdíja, 2011; Magyar Operatőrök Társagának Életműdíja, 2015; Szenes Iván életmű-díj, 2016 
2021. április 16.  |  vidnyánszky attila törőcsik mari gyászhír