Fotó: ZMJV Polgármesteri Hivatala / Seres Péter

Emléktáblát állítottak Fekete György zalaegerszegi szülőházánál

2020. szeptember 28-án, születésének 88. évfordulóján emléktáblát avattak Zalaegerszegen Fekete György tiszteletére, a Magyar Művészeti Akadémia egykori elnökének szülőháza, a református parókia falán. A Farkas Ferenc szobrászművész által alkotott emléktáblánál beszédet mondott Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és Vashegyi György, az MMA jelenlegi elnöke, Fekete György családjának jelenlétében Balaicz Zoltán polgármester helyezett el koszorút, majd Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondott áldást. Fekete György (19322020) Kossuth-díjas belsőépítész, a nemzet művésze 2011 és 2017 között dolgozott a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként, utána 2020 áprilisában bekövetkezett haláláig a köztestület tiszteletbeli elnöke volt.
Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos, az MMA Felügyelő Testületének elnöke felidézte, hogy Fekete György gyermekkorában az egyik első élménye volt a zalaegerszegi református templom építése, ami lelkipásztorként tevékenykedő édesapja fő műve volt. Itt találkozott azzal, mit is jelent "míves anyagokból valami szépet alkotni", megbecsülni a mesteremberek keze munkáját. A nemzet művésze életútjának felidézéseként Balog Zoltán egyebek közt arról beszélt: Fekete György egyik fontos életprogramja volt, hogy "vissza kell szerezni önmagunkat". A magyar nemzet kultuszát kívánta felépíteni, "feldolgozni és ledolgozni annak történelmi és morális tanulságait". A művészet a példamutatás, az együttműködés egyik legmagasabb rendű formája, hit abban, hogy vannak megfellebbezhetetlen dolgok az életben. "Nemzeti jelképeink, történelmi személyiségeink, alkotásaink, eszméink, amelyeket nem lehet feleslegesen emlegetnünk, nem lehet gyaláznunk, mert az ilyen megnyilvánulásokból nem művészet születik, hanem veszteség, frusztráció, vagyis boldogtalanság" fogalmazott Balog Zoltán.
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke úgy emlékezett Fekete Györgyre, mint akiben folyamatosan viaskodott egymással a közéleti aktivitás és a művészet. A rendszerváltás után folytatott kultúrpolitikai tevékenysége körül "heves és szenvedélyes konfliktusok" voltak, de "az igazság az ő oldalán állt". Azon ritka mesterek közé tartozik, akik olyankor is tudnak tanácsot adni, amikor nincsenek jelen emlékezett az MMA elnöke.

Az emlékünnepségen dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, valamint Németh János akadémikus, a nemzet művésze is részt vett.

A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Fekete György Kossuth- és Munkácsy-díjas belsőépítész, kultúrpolitikus Zalaegerszeg Város és Zala megye díszpolgára is volt. Az emléktáblát szülőháza falán helyezték el. A dombormű derékmagasságtól ábrázolja alakját felöltőben, ahogy a legtöbbször láthattuk szereplései alkalmával. Az emléktábla felirata: „EBBEN A HÁZBAN SZÜLETETT FEKETE GYÖRGY 1932–2020 ZALAEGERSZEG DÍSZPOLGÁRA / A NEMZET MŰVÉSZE, KOSSUTH- ÉS MUNKÁCSY MIHÁLY-DÍJAS BELSŐÉPÍTÉSZ, POLITIKUS, A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA ELNÖKE / A NEMZETI ÉRTÉKREND LÉTFONTOSSÁGÁBA VETETT RENDÍTHETETLEN HITÉVEL FÁRADOZOTT HAZÁJA ÉS SZÜLŐVÁROSA SZOLGÁLATÁBAN EGÉSZ ÉLETE SORÁN."

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum épületében már készül a Fekete György belsőépítész életművét bemutató állandó kiállítás.