Ókovács Szilveszter, Csikós Attila, Finta József és Soóky Andrea

Épített varázslat – könyvbemutató az Operában

Október 27-én délután tartották Csikós Attila díszlettervező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja napokban megjelent könyvének bemutatóját, amelynek méltó helyszíneként az Operaház Székely Bertalan terme adott otthont. 
A Csikós Attila életművét feldolgozó kötet a Balassi Kiadó gondozásában az MMA támogatásával látott napvilágot, és közel egyéves munka előzte meg létrejöttét. A kiemelkedően szép album a szakmai önéletrajzi leírások mellett számtalan fényképben, digitálisan megújított archív fotókban, színlapokban és természetesen festett, rajzolt díszlettervben bővelkedik, de találhatunk benne jelmezrajzokat, emlékül adott dedikálásokat is.
„A lelkem mélyén soha nem tudtam – talán nem is akartam – eldönteni, melyik terület vonz jobban, az építészet tisztasága vagy a színpad színes varázsa. Nagy szerencsére életemnek, hogy sosem kellett választanom." – Csikós Attila vallomását hitelesen mutatta az is, hogy a könyvbemutatón Finta József építész, az MMA rendes tagja az építőművészet felől, valamint Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója a színházművészet tükrében méltatta a könyvet. Amíg főigazgató úr kiemelte Csikós Attila alázatos munkaszeretetét és szakértelmét, a könyv személyes, közvetlen hangvételét, addig Finta József hangsúlyozta, milyen hitelesen egyesül Csikós Attila építész-szaktudása zeneszeretetével és hozzáértésével. „Ez a könyv gyönyörű utazás térben és időben: elindulva itthonról (ahová mindig visszatért), érintve Bayreuthot és Európa minden fontosabb operaházát, eljutva egészen távoli világokig…" – olvasható az építész ajánlása a kötet borítóján. A találkozón Fekete György, az MMA elnöke örömmel köszöntötte akadémikus társát, valamint a résztvevő Színházművészeti Tagozat akadémikusait is.
A könyvbemutatón Soóky Andrea, az album szerkesztője, a Balassi Kiadó vezetője moderálta az eseményt, az Operaház vonósnégyese, és további meglepetésként érkező zeneművészek szolgáltatták a zenei hangulatfestést. Kiegészítésként az Operaház Vörös Szalonjában pedig Csikós Attila eredeti terveit is megcsodálhatják az érdeklődő operalátogatók.2014. október 28.  |  könyvbemutató csikós attila