Erdély – Ég és föld között

„Erdély – Ég és föld között" címmel mutat be egy új, négyrészes ismeretterjesztő sorozatot a Duna Televízió a pünkösdi hosszúhétvégén, május 21–24. között. A produkciót a Magyarországon is sikeres „madártávlatból" sorozatok mintájára, egy drónra szerelt nagyfelbontású kamerával forgatták. Három évig készítették az alkotók, több mint húszezer kilométert megtéve, száznál is több legendás erdélyi helyszínt bejárva. A sorozat a Médiatanács Magyar Mecenatúra Programja, valamint a Magyar Művészet Akadémia támogatásával készült. Rendezője Bárány Krisztián és Takó Sándor, az MMA ösztöndíjasa, társproducere Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára. A filmek narrátora Reviczky Gábor, Kossuth-díjas színművész, az MMA rendes tagja.
A természeti csodák mellett a sorozat feltárja a régi mondákat, és bemutatja a táj és a tájban élő ember viszonyát is. Takó Sándor, a sorozat producere, társrendezője kiemelte: közép-európai perspektívájú sorozatot készítettek, amelyben, csakúgy mint a hétköznapokban, megférnek egymás mellett az erdélyi népek és kultúrák. "Székelyföldön különösen lélekemelő volt forgatni, büszkén mondhatjuk, hogy első magyar stábként kaptunk engedélyt arra, hogy a csíksomlyói búcsún moziminőségű drónfelvételeket készítsünk" – fogalmazott a sorozat ötletgazdája. Bárány Krisztián, a sorozat forgatókönyvírója, társrendezője elmondta, hogy jelenleg is dolgoznak egy moziverzión, valamint a sorozat nemzetközi forgalmazására alkalmas angol nyelvű kópián. A sorozat a Magyar Média Mecenatúra program és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült. Az alkotás operatőre Derzsy András és Jorgopulos Jannis, szakértője Nagy József, zeneszerzője Cseh István, co-producere Kucsera Tamás Gergely, executive producere Adam Cobler, Bondár Mihály és Perecz Sándor. A sorozat narrátora Reviczky Gábor színművész. Gyártója a Csillagos Ötös Film és a Romis Film. A sorozat epizódjai 2021. május 21-től láthatók naponta délutánonként a Duna Televízióban.

Erdély – Ég és föld között
Erdély, a középkori Magyar Királyság keleti fellegvára, amely a történelem során több alkalommal védelmezte a tatár hordákkal, vagy az oszmán hadakkal szemben is Európát. Mégis leginkább Drakula szülőföldjeként ismerik a világon. Erdélynek azonban ez csak az egyik orcája. Erdély népei – a rómaiak, a dákok s más vándornépek lábnyomain járva – létrehoztak egy páratlan világot, melynek felfedezése magával ragadja az utazót. Mítoszok és legendák nyomába indulunk a mai Románia területére... Utazásunk során bemutatjuk Kelet-Európa ékszerdobozának örökségét; feltárjuk a régi mondákat, és a ma is élő hagyományokon keresztül elmondjuk, hogy mit jelent az embernek Erdély – ég és föld között!

A békesség útja (1. rész)
A múló idő mintha belekódolta volna titkainkat e varázslatos természeti környezetbe. A béke útját járva megismerjük a jelenkori Erdély ezer arcát. Megértjük miért van – napjainkban egyre inkább – szükség az összefogásra. De kiderül az is, hogy mit üzennek napjaink emberének a Hunyadiak és Dracula gróf tettei. Kutatunk lent a mélyben, Európa legnagyobb aranylelőhelyén, majd felkapaszkodunk Erdély eget karcoló bérceire, feltárjuk egy elárasztott falu titkait.

A természet lelke (2. rész)
Legendák sorát ismerjük meg az erdélyiek lelkiségéről, legyen az ortodox, evangélikus, református, zsidó, unitárius, görög- vagy római katolikus. S megértjük miért is keresi a vallásban a megpróbáltatásokkal szemben annyira az itt élő ember az erkölcsi biztonságot. Olyan kultikus szakrális helyszínekre – így Csíksomlyóra – kalauzoljuk a nézőt, ahol mi magunk is elemi erővel töltődünk fel.

Útravaló (3. rész)
Háromszékre vezet utunk, a földre, melyben a legenda szerint hármas: arany-ezüst-bronz koporsóban alussza örök álmát Attila hun király felesége, Réka. Története csupán egy a vének számtalan meséiből, melyeket az ifjú Benedek Elek lejegyzett naplójába. A nagy mesemondó szülőföldjére kalauzoljuk a nézőt, ahol életre szóló útravalóval töltjük meg hátizsákunkat. Elvarázsol bennünket a székelyföldi tél is, kirajzolódik előttünk a kutyaszánhúzók, sízők, vándorok világa.

Az időkbe látó hegytető (4. rész)
Nevezheted bakancslistának, vagy éppen hittel teli utazásnak, egy biztos: Erdély telis-tele van misztikummal. Záró epizódunkban bemutatjuk a középkor legnépszerűbb szentje, László király gonosszal vívott harcát, felkeressük a funtineli boszorkány erdejét s utána járunk annak is, hogy a fáma szerint melyik várba falazták be Erdély lelkét. Mintha egy kincsestérkép után kutatnánk, de a kincskeresés közben váratlan állomásra lelünk. Hazatalálunk, a magaslatra, ahonnan beláthatóvá válnak a Kárpátok szent bércei.

A pontos adásidők a Duna csatornán:

I. epizód, május 21. (péntek) 13:20
II. epizód, május 22. (szombat) 13:40
III. epizód, május 23. (vasárnap) 13:25
IV. epizód, május 24. (hétfő) 13:20

A film előzetese és médiajánlója a médiaklikk oldalán: https://mediaklikk.hu/ajanlo/video/2021/05/17/erdely-eg-es-fold-kozott-1-resz-ajanlo-05-21/
2021. május 20.  |  reviczky gábor dr. kucsera tamás gergely filmsorozat