Fél évszázados hagyomány: 1848–49-es megemlékezés a budai Vár falánál

Ötven évvel ezelőtt Kovács István költő, történész – aki ma már akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja – kezdeményezte az 1848/49-es bécsi légió emléktáblájának a felállítását a budai Vár oldalában. Az emléktábla, 1974-es felavatása óta a Ménesi úti Eötvös Collegium diáksága ünnepségének hagyományos helyszíne.
Az emlékhely történetéhez tartozik, hogy Kovács István, egykori collegista Illyés Gyula Herder-díjas költőnek köszönhetően egy évet tölthetett el a vasfüggönyön túl, a bécsi egyetemen, amelynek hajdani diákjaiból került ki a magyar szabadságért elvérzett Bécsi Légió tagsága. Bécsi kutatásai közben akadt rá elfeledett emlékükre, amelyet hazajőve ennek az emléktáblának az ötletével elevenített fel.
Az emléktábla felállítása igen fontos emlékezetpolitikai lépés volt akkor, amikor március 15-e még nem számított piros betűs ünnepnek, sőt, a hatalom veszélyes napként tartotta számon…
A fél évszázados hagyományt, az emléktábla históriáját idén március 15-én 11 órakor idézi fel az alapító, az MMA elnökségi tagja és Horváth Levente spanyol–történelem tanár szakos hallgató, az Eötvös Collegium mai diákjai nevében.
2023. március 14.  |  kovács istván március 15.