Stefanovits Péter az MMA különdíját adja át Kósa Jánosnak (fotó: Nagy Balázs / szoljon.hu)

A magyar festészet napja

A magyar festészet napja alkalmából rendezett központi programnak 2002 óta mindig más város ad otthont, ezúttal Szolnok volt a házigazdája. Az egész napos rendezvénysorozat a Szolnoki Művésztelepen, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, a Damjanich János Múzeumban és a Szolnoki Galériában zajlott október 16-án. A Magyar Művészeti Akadémia Festészeti-díját minden évben egy művészetében érett, szakmailag kiemelkedő személy veheti át a középgenerációból. 2021-ben Kósa János festőművész részére Stefanovits Péter, az MMA Képzőművészeti Tagozatának vezetője adta át a tagozat szakmai különdíját (elismerő oklevelét). A festészet napját idén is támogatta a Magyar Művészeti Akadémia.
A magyar festészet napja, mint az ország legnagyobb képzőművészeti mozgalma, immár 20. alkalommal pezsdíti fel a festőművész szakma tagjait. Október 18-a Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szerveződve várja több száz kiállítás a nagyközönséget országszerte.
Az Élő magyar festészet – Doyenek és középgeneráció című tárlatot a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester, Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője, valamint Sipos Endre művészetfilozófus nyitotta meg. A tárlat. 2021. október 16. és 2021. november 12. között látogatható a Szolnoki Galériában és az Aba-Novák Agóra Galériában.
A megnyitót követően a kiállítás-sorozat alkotóit díjazták.
Az immár évtizedes hagyományra visszatekintő, az Emmi által támogatott Életmű-díjat egy 70 év feletti doyen kapja e nap alkalmából. Több évtizedes, kiemelkedő színvonalú képzőművészeti tevékenységéért Bikácsi Daniela, Munkácsy-díjas festőművészt díjazták.
Szintén az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, a fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat a fiatal generáció egy kiemelkedő tagjának, Pintér Gábor festőművésznek ítélte oda a zsűri.
A Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat felépítése szerint két nagy egységre tagolható. Az Alapítvány által saját forrásból megrendezett események, közte az országos jelentőségű és fajsúlyos tárlattal az Élő magyar festészettel, valamint a csatlakozó kiállítások, amelyek a hazai tárlatok mellett a Kárpát-medence magyarságának művészeti eseményeit is felölelik. A csatlakozók száma évről évre nő, még a pandémia idején is elérte a százötvenet. A magyar festészet missziójához csatlakozók között megtalálhatjuk hazánk legjelentősebb intézményeit, mint a Műcsarnok, az MMA intézménye vagy a Pesti Vigadó, az MMA székháza, de a falvak művelődési és közösségi házait is.
A festészet napján avatták fel Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész, az MMA posztumusz tiszteleti tagja emléktábláját a Budapest XIII. kerület, Máglya köz 3.-ban.
2021. október 19.  |  stefanovits péter kokas ignác festészet napja mma-díj