Fókuszban a cselló

November első felére kétrészes koncertsorozatot szervezett a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata, s különleges élményben lehetett része mindazoknak, akik november 7-én és 14-én este ellátogattak az MMA székházába, a Pesti Vigadó Makovecz termébe. A magyar zeneszerzők és előadók szoros kapcsolatára épülő Fókuszban a cselló I–II. című koncerteken hazai alkotók csellóra írt műveit hallhatta a közönség.
Onczay Csaba Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, érdemes művész, a Fókuszban a cselló sorozat ötletgazdája az első alkalmon megtartott köszöntőjében elmondta, hogy a magyar zenei élet hazai és nemzetközi képviselete érdekében több mint negyven éve játssza és folyamatosan repertoárján tartja a számára írt és neki ajánlott csellóműveket, alkotó- és művésztársaival együtt hozzájárulva ahhoz, hogy létrejöjjön a csellóra írt zenedarabok széles palettája. Onczay Csaba hangsúlyozta: a programban a kiemelkedő pályaívet maguk mögött tudó művészek mellett a fiatalabb előadók is megjelennek, hiszen ők viszik majd tovább a kortárs magyar zene jó hírnevét itthon és a világban.
A két estét felölelő műsorban a közönség válogatást hallhatott az elmúlt harminc év ma is élő zeneszerzőinek alkotásaiból. Ugyan Melis László zeneszerző a sorozat létrejötte előtt sajnálatosan elhunyt, műve az iránta érzett tiszteletből fakadóan megszólalt a második, november 14-i hangversenyen. Melis László darabja mellett Balassa Sándor, Bánlaky Ákos, Derecskei András, Dubrovay László, Eötvös Péter, Fekete Gyula, Gyöngyösi Levente, Hollós Máté, Huszár Lajos, Király László, Kocsár Miklós, Kovács Zoltán, Reményi Attila, Tóth Péter, Vajda János és Zombola Péter zeneszerzők csellódarabjai csendültek fel a két koncerten, így összesen tizenhét zeneszerző ugyancsak tizenhét műve szólalt meg huszonhárom csellóművész, négy zongoraművész és egy hegedűművész előadásában.
A számoknál azonban többet jelent az, hogy a koncertlátogatók közelebb kerülhettek a csellóhoz, mint szólóhangszerhez, ízelítőt kaphattak a cselló–zongora duó kortárs hangzásvilágából, valamint tanúi lehettek egy tizenkét tagú csellóegyüttes közös játékénak is.

2018. november 7. | 19:30 – Fókuszban a cselló I. ► műsor
Pesti Vigadó, Makovecz terem

2018. november 14. | 19:30 – Fókuszban a cselló II. ► műsor
Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad