Esemény - bal kép

Erlin Galéria

1092 Budapest, Ráday u. 49.
Az alkotások december 12-ig (hétfőtől péntekig), 14–18 óra között tekinthetőek meg.

Esemény - helyszín kép
Esemény - nagy kép

Jakobovits Márta és Jakobovits Miklós tárlata az Erlin Galériában

2012. November 29-étől látogatható Jakobovits Márta Ferenczy Noémi-díjas keramikus és Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas, Archile Gorky-díjas festőművész, aMagyar Művészeti Akadémia rendes tagjainak közös kiállítása a budapesti Erlin Galériában. A tárlatot Szilágyi Márta, az Erlin Galéria vezetője és Nagy T. Katalin művészettörténész nyitották meg.

 

Nagy T. Katalin beszédében kiemelte, a pár ritkán állít ki közösen, munkásságuk mégis a festő és a keramikus szokatlan párbeszéde. Ha életrajzi alapon vizsgálnánk a képzőművészeket, fejtette ki, a művészházaspárokat önálló kasztba sorolhatnánk. Az alkotás – legalábbis a hagyományos műfajok esetében – magányos tevékenység. Erre a művészi magányra az együtt élő és dolgozó művészek esetében számtalan veszély leselkedik. Az erőteljesebb egyéniség például, akaratán kívül, elnyomhatja a másikat, gátolhatja munkájában. A Jakobovits-házaspár azon alkotópárosok közé tartozik, akik harmonikusan tudtak-tudnak egymás mellett dolgozni, éppen negyvenöt esztendeje.

Jakobovits Miklós munkásságáról szólva a művészettörténész elmondta, az elmúlt három évtizedben a geometrizáló, álabsztrakt, a látványtól, a kiindulásul szolgáló tárgytól teljesen el nem szakadó, de jellé stilizálódó motívumok és egy önkorlátozó, sokszor a monokromitásig menő színhasználat jellemezték. Képeinek felületét domborműszerűen mintázza meg, egyes festményeiben a lenyomat, frottázs technikája is felfedezhető. A faktúrák kialakításában sokszor a véletlenszerűség dominál, az anyag önmozgásának látszatát keltik, máskor az egy-két motívumra redukált képeken – melyekből a kiállításon is látható néhány – egyes részleteket aranyfüsttel von be, vagy ezüstözi felületüket. Legfőbb művészi célja az anyag átszellemítése, alkimistaként kísérletezik a nem hagyományos festői matériákkal.

Jakobovits Márta művészi útja az alkalmazott kerámiákon, a díszítő porcelánokon keresztül vezetett azokhoz a tárgykollázsokhoz, melyekben a valóságban talált anyagok, leginkább vízmosta kavicsok, kövek harmonikusan keveredtek saját szimulákrumaival – tért át Nagy T. Katalin a keramikus munkáinak elemzésére. A természeti képződményeknek látszó tárgyak elkészítése óriási felkészültséget igényel, több éves kísérletezés előzi meg azt a tudást, mellyel a művész a teremtést magát igyekszik utánozni. Bekapcsolódni, részesévé válni a természet örökös misztériumjátékának – ez Jakobovits Márta nem titkolt vágya. Ezért viszi ki kerámiáit a köves vízpartra, a homokos dűnékre, vagy bűvös köröket épít belőlük a kiállítótermek padlójára.

Az alkotások december 12-ig (hétfőtől péntekig), 14–18 óra között tekinthetőek meg.

Erlin Galéria, 1092 Budapest, Ráday u. 49.

2012. december 3.  |  kiállítás jakobovits márta jakobovits miklós