Jánoskúti Márta köszöntése

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából április 28-án a Pesti Vigadóban köszöntötték Jánoskúti Márta Kossuth-díjas jelmeztervezőt, akadémikust, a nemzet művészét, akivel a rendezvényen a népes közönség előtt dr. Szigeti Gábor színháztörténész, író, egyetemi tanár beszélgetett. Az ünnepségen részleteket játszottak be a művész portréfilmjéből, melyben a már elhunyt Marton László rendező kiemelte, hogy nagyon szeretett Jánoskúti Mártával a Vígszínházban együtt dolgozni, mivel „egységben gondolkodik, szinte költészet van a jelmeztervezői tevékenységében".
A kerekasztal-beszélgetés során az ünnepelt úgy fogalmazott: „az én munkám legfőbb anyaga maga az ember." Hozzátette, hogy a színházban az előadásokon a nézők a tökéletességre vágynak, ezért minden apróság fontos lehet a jelmezeknél, akár még egy-egy zsebkendő színe is. Elárulta, hogy sokszor szerencséje is volt a pályája során, mert elsőre nem vették fel az Iparművészeti Főiskolára, azonban később sok neves színházi és filmrendezővel dolgozhatott együtt, például Várkonyi Zoltánnal, aki egyszer karácsony másnapján teljesen váratlanul felhívta telefonon, s állást ajánlott számára. „Majdnem kiesett a telefon a kezemből, úgy meglepődtem, de természetesen elfogadtam a váratlanul jött lehetőséget" – mesélte el a művésznő, aki csak annyit kért, hogy mindezt írásos formában is rögzítsék. Szigeti Gábor szerint a színészek számára Jánoskúti olyan jelmezeket tudott tervezni, amelyek nemcsak az általuk megformált karakterekhez, hanem a személyiségükhöz is kiválóan illettek, ezért is sok rendező szívesen dolgozott vele együtt.
Jánoskúti Márta az érettségi után az Iparművészeti Főiskola jelmeztervezői szakára jelentkezett 1961-ben. 1966-ban végzett, majd 1966-tól 1970-ig a szolnoki Szigligeti Színház jelmeztervezője volt, 1970-ben kezdett el a Vígszínházban dolgozni. Tervezett jelmezeket más budapesti és vidéki színházaknak, valamint filmek és tévéjátékok számára is. Érdekesség, hogy a nizzai Operaháznak két operához tervezett jelmezeket, s több koprodukciós filmben is közreműködött Spanyolországban, és Jugoszláviában. 1979-től az Iparművészeti Főiskola jelmeztervezés tanára lett. Jelmezeiből 1989-ben önálló kiállítása volt Székesfehérváron, 1993-ban Koppenhágában, 2000-ben, 2001-ben és 2008-ban pedig Budapesten. Párizsban, Prágában, Újvidéken és Miskolcon voltak csoportos kiállításai. Jánoskúti Márta munkásságát több díjjal is elismerték: 1981-ben Jászai Mari-díjat, 1995-ben Ruttkai Éva-emlékdíjat kapott, majd 2009-ben Kossuth-díjban részesült, 2014-ben pedig megválasztották a nemzet művészének is.
Jánoskúti Mártát Nagy Viktor, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, valamint dr. Richly Gábor főtitkár virágcsokorral köszöntötte.
A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata zártkörű programja a Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület szervezésében és lebonyolításával valósult meg. Az est háziasszonya Turnai Tímea színháztörténész, szakíró volt.

 
2022. április 29.  |  születésnap nagy viktor jánoskúti márta