Kárpát-medencei magyar filmművészek találkozója

Sikeresen lezajlott a Kárpát-medencei magyar filmművészek vetítésekkel egybekötött találkozója. Május 20-án és 21-én délelőtt a Prémium Apartman Hotel konferenciatermében tizenöt határon túli filmes vitatta meg a határon túli magyar filmalkotók támogatási rendszerének kidolgozására vonatkozó javaslatot, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Elnökségének továbbítottak.
A tanácskozáson részt vettek Apci Jenő, Bicskei Zoltán, Csubrilo Zoltán, Iván Attila, Lavró Ferenc, Siflis Zoltán és Antal Szilárd Délvidékről, Felméri Cecília, prof. dr. Hatházi András, Lakatos Róbert, dr. Szabó D. Zoltán, Xantus Áron és Xantus Gábor Erdélyből, Bartók Csaba Felvidékről, valamint ifj. Debreceni Mihály Kárpátaljáról. A tanácskozók első nap ismertették a jelenlegi pályázati lehetőségeket, amelyeket mint kisebbségi művészek igénybe vehetnek, s vagy a magyar állam, vagy lakóhelyük állama teremt meg. Második napon a tanácskozók aláírásukkal hitelesítették a Magyar Művészeti Akadémia Elnöksége, valamint Film- és Fotóművészeti Tagozata elé terjesztendő javaslatot. 
A tanácskozás kísérő rendezvénye volt az Uránia Nemzeti Filmszínház két termében (Csortos és Fábri terem) párhuzamosan zajló vetítéssorozat, amely az utóbbi években, határon túli alkotók közreműködésével készült, Magyarországon addig be nem mutatott játék- és dokumentumfilmeket szemlézte. Az esemény ünnepélyes megnyitóján, május 20-án 19.30 perctől, köszöntőt mondott Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke pedig beszédet tartott. Május 21-én a Maydan 2.0 című dokumentumfilm vetítésére ellátogatott Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége részéről Balog István, a Kulturális és Információs Intézet igazgatója.
2014. május 26.  |  xantus gábor