Kassára és Antwerpenbe érkezett az „Építs nekem hajlékot! – Magyar közösségek zsinagógái" tablókiállítás

A héten két európai városban is megnyílt a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ gondozásában készült, a magyar közösségek zsinagógáit bemutató tablókiállítás: 2022. május 3-tól a kassai Harang utcai zsinagóga ódon falai közt, míg május 5-től az antwerpeni Magyar Tiszteletbeli Konzulátus impozáns épületében tekinthető meg az utazó tárlat Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái címmel.
A kassai Harang utcai zsinagógában rendezett megnyitó ünnepségen köszöntőt mondott dr. Ivan Skljarszky, a Kassai Zsidó Hitközség elnöke, a kiállítás együttműködő partnere, Turi Attila, az MMA alelnöke és dr. Hetey Ágota főkonzul.  A kiállítást Robert Pollák, az MMA tiszteletbeli tagja, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum korábbi igazgatója nyitotta meg, kurátori összefoglalót tartott dr. Oszkó Ágnes Ivett, a kiállítás kurátora, a MÉM MDK művészettörténész munkatársa.
A kiállítássorozat első állomása Németország volt 2021 őszén a Liszt Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális Központ szervezésében. Dr. Oszkó Ágnes Ivett elmondta, hogy közel egy évezred alkotásaiból válogattak, hogy a zsinagógaépítészeti műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és azok történetét minél teljesebben bemutathassák. A tárlaton a középkori soproni zsinagógák, majd a barokk mádi és a klasszicista óbudai zsinagóga után a romantikus építészet gyöngyszemei, a pesti zsinagógák is bemutatkoznak. Ezek az épületek a zsidóság emancipációjának fontos mérföldkövei voltak, a 19–20. század fordulóján épült kupolás zsinagógákkal együtt (Győr, Nagyvárad, Szeged, Szabadka, Újvidék). Külön tablók mesélnek a kassai zsidóság szakrális épületeiről, amelyek kifejezetten a kiállítás szlovákiai állomásaihoz készültek kiegészítésképpen, és a romantikus, valamint a 20. századi modern építészetet képviselik.
A kassai tárlatot június 26-ig lehet megtekinteni, amelyhez képekkel gazdagon illusztrált, szlovák–magyar kétnyelvű kiadvány is készült.

2022. május 6.  |  turi attila