Dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár (fotó: Rusznyák Csaba / Gyulai Hírlap)

Kiállítással nyílt meg a Harag György-emlékév Gyulán

Harag György (1925–1985), az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művésze tiszteletére szervezett emlékévet a Magyar Művészeti Akadémia. Az MMA tavaszról elhalasztott, október 1-jével indult programsorozata megidézi a Kolozsvári Magyar Állami Színház főrendezőjét, aki Erdélyben és Magyarországon is nemzetközi színvonalú előadásokat hozott létre. Alakját az emlékévben vándorkiállítással, emlékkötetekkel, dokumentumfilmmel és diákszínjátszó-fesztivállal is megidézi az MMA. Az elsőként Gyulán látható tablókiállítás és a kísérőprogramok felidézik a hatvanas, hetvenes és a nyolcvanas évek színházi történéseit, felhasználva minden elérhető eredeti dokumentumot, riportot, fényképet, filmfelvételt, személyes vallomást.
Harag György életműve felemel a veszteségeinkből. Azt mutatja meg, hogyan lehet európainak, közép-európainak, magyarnak, egy szétszaggatott nemzet részének lenni – fogalmazott a megnyitón Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.
Felidézte, hogy Ablonczy László, a Nemzeti Színház egykori igazgatója vetette fel a megemlékezés ötletét, amely végül egy emlékévvé nőtte ki magát. Az nem volt kérdés, hogy Gyulán legyen a megnyitó, ugyanis a békési város különösen fontos helyszín volt a rendező magyarországi munkásságát tekintve: 1978. július 13-án itt mutatták be rendezésében a Caligula helytartója című drámát, az akkor még pályakezdő Lukács Sándorral a főszerepben.

A megnyitón leleplezték a több mint negyven tablóból, közel kétszáz fotóból álló életmű-kiállítást, amelyet a pályatársak, kritikusok, színháztörténészek háromnyelvű (magyar, angol, román) szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival egészítettek ki.
A tárlat Gyulán október 16-ig tekinthető meg, a tervek szerint ezután Győrben és Budapesten mutatják be, majd jövőre elviszik Szatmárnémetibe, Marosvásárhelyre, Kolozsvárra, Szabadkára, Margittára és Bukarestbe is. A Győri Kisfaludy Színházban október 20-án nyílik meg a kiállítás. A Pesti Vigadóban november 9-től tekinthető majd meg Harag György színházi évtizedeinek képanyaga.
Amennyiben a járványhelyzet megengedi, 2021-ben Gyulán országos diákszínjátszó szemlével is emlékeznek a jeles színházi rendezőre.

Kucsera Tamás Gergely elmondta, hogy az emlékév során egy kétkötetes könyvet is kiadnak Egy Európai Kolozsváron – Harag György színháza címmel. Az első kötetben a vándorkiállítás szöveg- és képanyaga, a másodikban pedig számos még sosem publikált Harag György-írás, interjúk, kritikák és publikációk szerepelnek majd.
A főtitkár megjegyezte, hogy az emlékévet eredetileg idén márciusban nyitották volna meg, a koronavírus-járvány miatt azonban el kellett halasztani a megnyitót. Jövő tavaszra terveznek Gyulán egy diákszínjátszó szemlét, amelyen nyolc középiskolai és két egyetemi társulat mutat be Harag Györgyhöz kötődő tízperces darabokat.
A megnyitón Lukács Sándor színművész, az MMA rendes tagja a Caligula helytartója című előadásról és Harag György munkásságáról beszélt. Kiemelte, hogy mindmáig legnagyobb színészi élményét köszönheti a rendezőnek és a darabnak. Mint kifejtette, Harag György tudta, hogy a rendezői önkény sehova sem vezet, barátként tekintett a színészekre. Mindig újra törekedett, sosem akart ismételni. Munkája során használta az effekteket és a látványelemeket, de azok sosem nyomták el a színészi teljesítményt. 1970-től a 80-as évek elejéig a világ legnagyobb rendezői közé tartozott – vélekedett Lukács Sándor.
A megnyitóval egyidőben Márkus Béla irodalomtörténész, az MMA levelező tagja mutatta be a Magyar Művészeti Akadémia Át akarta ölelni az egész világot – Harag György színháza című, hamarosan megjelenő könyvét. (Az MMA KIadó gondozásában megjelenő kötetet Kovács Örs Levente szerkesztette.) Archív felvételekből összeállítottak egy filmet is Harag György rendezéseiről, amelyet szintén megtekinthetett a közönség. Én itt maradok! Címmel Harag György életéről és művészetéről dokumentumfilm is készül, amelyet várhatóan 2021 tavaszán mutatnak be a Pesti Vigadó mozitermében, a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon.