Klasszikus fotográfiai műfajtérkép

A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílt – Klasszikus fotográfiai műfajtérkép címmel – bemutatkozó kiállítás a Prágai Magyar Intézet Galériájában. Az MMA kiállítása arra törekszik, hogy a kulturális értékek közül széles spektrumban és időt állóan mutasson be alkotásokat, a fotográfiát – mint médiumot – (közvetítést) és egyben művészeti eszközt használva. A prágai tárlat a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata első közös, Kép/Társak c. fotó­kiállításá­nak műveiből válogat, amelyen az akadémia tagjainak egy-egy alkotótárssal közösen készített vagy egymásra reflektáló munkáit mutatták be 2017-ben a Pesti Vigadóban. A kiállítást január 22-én dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyitotta meg a cseh fővárosban.
A budapesti tárlat két éve egyszerre végtelenül egyszerű, ám rendkívül bonyolult és sokrétű kapcsolatokat, alkotói szándékokat bemutató koncepciót tükrözött: az együttműködés, a barátság, a szellemi közösség megteremtése állt a kiállítás középpontjában. Az átfogó tárlatra a tagozat tagjai kaptak felkérést azzal a kitétellel, hogy ne csak saját munkásságukkal vessenek számot, hanem válasszanak maguk mellé egy nem akadémikus alkotótársat, akivel párbeszédbe bocsátkozva állítsanak ki. A kiállításon belül így létrejövő „minitárlatok" a szellemi áramlatok, erőfeszítések, az együttgondolkodás, a reflexió izgalmas változatait tárták elénk.
A Prágai Magyar Intézetben látható tárlat a Pesti Vigadóban bemutatott képekből válogat, ragaszkodva azokhoz a képzőművészet által már kanonizált műfajokhoz, amelyeket a fotográfia is átvett és használ. A portré, a tájkép, az életkép bevett zsánerek, amelyek a fotográfus objektívjén keresztül formálódnak, és válnak személyes vallomássá – ez e válogatás kulcsmotívuma. A kiállítás arra is keresi a választ, hogy a fotográfia hogyan változtatta meg, formálta a saját képére e műfajokat.
A Prágában bemutatkozó fotográfusok: Benkő Imre, Haris László, Kunkovács László, Molnár Zoltán, Normantas Paulius, Sára Sándor, Telek Balázs. Kurátor: Uhl Gabriella. A fotókiállítás 2019. március 22-ig tekinthető meg.