Kincses Károly és Tóth Klára

Koncz Csaba avantgárd fotóművészre, zenészre emlékeztek

Idén hunyt el 84 évesen Koncz Csaba, a magyar avantgárd fényképezés egyik kiemelkedő alakja, aki rövid ideig, 1962–67 között alkotott, majd disszidált, művei sokáig nem voltak ismertek hazánkban. Rá emlékezett november 8-án az MMA Művészetelméleti Tagozata, a rendezvényt Tóth Klára filmkritikus vezette, aki többek között Kincses Károly és Szilágyi Sándor fotótörténésszel beszélgetett Koncz Csaba munkásságáról.

A rendezvényen bemutatták Kisfaludy András filmrendező rövidfilmjét is Koncz Csabáról. „Legjobb képein a konkrét tárgy és a jelszerű képződmény léte között egyensúlyozik, bár első ránézésre kalligrafikus tusrajzoknak is tűnhetnek. Itthon olyannyira megelőzte korát, hogy jószerivel még ma sem érték utol…" – írta róla Kincses Károly fotótörténész, akadémikus. Emellett festett, zenélt a maga által készített hangszereken, érdekelte az asztrológia, valamint biokertészkedett. Sokan Konczot hippinek tartották, akinek az anyagiak sosem voltak túl fontosak. Egy szabad ember – barátja, Dárday István szavaival „a legszabadabb ember" volt.

Kisfaludy András még 1995-ben készítette el rövidfilmjét Koncz Csabáról. A vetítés után a meghívott vendégek – Kincses Károly, Szilágyi Sándor – beszélgettek a tavasszal elhunyt fotóművészről. Szilágyi Sándor fotótörténész kiemelte, hogy Koncz Csaba életműve különleges helyet foglal el a magyar progresszív fotográfia történetében. Hozzátette: a világot hippiként becsavargó Konczot ugyanúgy érdekelte a film, a zene, a költészet és a keleti filozófia, mint a fényképészet. Fotós életművét mindössze fél évtized alatt alkotta meg, 1962 és 1967 között, utána külföldre disszidált, s abbahagyta a fotózást. 1992-ben tért vissza Magyarországra, egy faluban, Balatonhenyén telepedett le. A mennyiségét tekintve nagyon szűkös életmű egész egyedi módon magas minőséget képvisel, egyszerre kötődve a nonfiguratív kifejezésmódhoz és az Arte Povera esztétikájához. Száznál kevesebb műalkotása maradt fenn, összesen négy egyéni és egy közös kiállítása volt.
A rendezvényen felidézték, hogy Koncz a Budapesti Műszaki Egyetemen kezdte felsőfokú tanulmányait 1957-ben, de végül nem diplomázott le, hanem csatlakozott a legendás Váci utcai Muskátli presszó avantgárd értelmiségi társaságához. A nonkonform szellemiségű Koncz 1967-ben disszidált, majd évtizedeket töltött el vándor hippizenészként különböző nyugat-európai és ázsiai országokban. Bár sosem volt aktív tagja a fotós szakmai közéletnek, a '60-as évek két legfontosabb, progresszív fotóelméleti szakírója, az idős Hevesy Iván és a fiatal Perneczky Géza tökéletesen értette törekvéseit, akárcsak olyan fotós kollégák, mint Nagy Zoltán vagy Lőrinczy György. Nagy Zoltán egy hangfelvételt küldött, ahol elmondta közös mozgatórugóikról egy kései interjújában: „Mindhárman nevetségesnek, giccsesnek tartottuk a szocreál hamis, hatásos ellenfényben fürdő retorikáját, pátoszát, és valami egyszerűt, őszintét, elementárisat, egy új kiindulópontot kerestünk a fotóban." A hivatalos szakma viszont elutasító értetlenkedéssel fogadta őket, mivel szembementek a mainstreammel. Miután az értő fotográfus közeg többsége – Konczhoz hasonlóan – disszidált, számára az igazi elégtételt az jelenthette, amikor Szilágyi Sándor 2007-es alapművében (Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben 1965–1984) külön fejezetben mutatta be páratlan munkásságát. Koncz Csaba 2018-ban az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatától életművéért Szőts István-díjat kapott.