Kótai József, Nagy Borbála Réka

Kótai József és Forintos Kálmán

Kótai József ötvösművész és Forintos Kálmán formatervező alkotásairól szóló könyvek bemutatóját tartotta a Magyar Művészeti Akadémia; a kiadványok pályaképeket, interjúkat, albumokat és függelékeket tartalmaznak. A Kótai Józsefről szóló könyv szerzője Götz Eszter újságíró, a Forintos Kálmánról szóló monográfiát Holló Andrea Márta történész, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ipari örökség főosztályvezetője készítette. A nemrég megjelent kötetekben szó esik a pályafutásukat az 1960-as években kezdő magyar iparművészek kihívásairól, dilemmáiról, a szocialista nagyipar korszakában az egyedi stílusukat, művészetüket kereső művészek lehetőségeiről.
Iparművészek • Tervezőművészek sorozatcímmel 2018-ban indított új kötet­sorozatot az MMA Kiadó. A sorozat bemutatja az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának tagjait és munkásságát. Megismerhető a művészek pályaképe, művészi hitvallása, továbbá a velük készült interjúk során bepillantást nyerhetünk az alkotók életébe, műveik keletkezésének történetébe. A kismonográfiák egyben albumok is, hiszen a köteteket a legfontosabb művekről készült fotók illusztrálják. A könyvek végén lévő Függelékek pedig segítik az életutak fontos állomásainak megismerését. A korábbi kötetek Mezei Gábor, P. Benkő Ilona és Németh János munkásságába adott betekintést.
   Kótai József Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész és szakíró 1940. február 13-án született Sopronban, 1963-ban szerzett diplomát az Iparművészeti Főiskolán, ahol Borsos Miklós, Litkei József és Kopcsányi Ottó voltak a mesterei. Ezután több mint egy évtizedig a Képcsarnok Vállalat megrendelésére készített dísztárgyakat. 1970-ben végzett először restaurátori munkát. Az 1970-es évek közepén elsajátította az úgynevezett viaszveszejtéses öntési eljárást, ettől kezdve kis méretű ezüst, majd bronz plasztikákat készített, ebben a periódusban talált rá sajátos hangjára. A hetvenes években éremművészettel is elkezdett foglalkozni. 2002-től a Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet, majd 2011-től az MMA rendes tagja.
   Forintos Kálmán 1940-ben született Szombathelyen. 1954 és 1958 között a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban bútorműves szakon tanult, az érettségi mellé intarziakészítő szakmunkás bizonyítványt szerzett. 195 és 1963 között a Magyar Iparművészeti Főiskola ipari formatervező szakos hallgatója, mestere Dózsa Farkas András volt. 1963-tól elsősorban iparvállalatoknak tervezett különféle beruházási eszközöket, finommechanikai termékeket. A kilencvenes évektől elsősorban grafikai tervezéssel foglalkozott, majd a hadimakettezés felé fordult. 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották. Forintos Kálmán fő területe a műszeripar volt, a faipari megmunkáló gépektől a stúdióberendezéseken át grafikai arculatig sok mindent tervezett.

A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó az Iparművészek • Tervezőművészek sorozat keretében mutatja be a hazai iparművészet kiválóságait. Bővebb információk a kötetekről a www.mmakiado.hu weboldalon találhatók.