Kovács László és Zsigmond Vilmos

Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny 2021

Hat kategóriában március 5-ig lehet jelentkezni a Kovács László–Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Versenyre. A szervezők közleménye szerint a versenyre megkötések nélkül nevezhetnek a tavaly bemutatott magyar filmek alkotói és gyártói. A szervezők hat kategóriában – diákfilm, dokumentumfilm, természetfilm, kisjátékfilm, tv-film és játékfilm – a cinematographerawards.hu oldalon várják a jelentkezéseket március 5-ig. A rendezvény fő támogatói idén is a Nemzeti Filmintézet, a Magyar Művészeti Akadémia és a Sparks Kft.
A diákfilm kategória versenyzőinek idén is lehetősége lesz elnyerni Magyarország legértékesebb diákfilm-díját, a Sparks Kft. – Panavision filmes kameracsomag különdíját, amelyet 2005-ben Zsigmond Vilmos (1930–2016) alapított és támogatott élete végéig.
A rendezvény alapítói 2004-ben azt tűzték ki célul, hogy felhívják a figyelmet a magyar operatőrök közösségének legkiválóbb tagjaira, azóta minden évben hagyományos díjátadón választják ki a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai operatőröket.
Novák Emil, a HSC Stábiskola igazgatója és Romwalter Béla, a Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny alapítója a 2004-ben Novák Emil által alapított Aranyszem Fesztivált 2018-ban nevezték át a magyar operatőriskola két kiemelkedő alkotójáról, Zsigmond Vilmos operatőrről, az MMA néhai tagjáról, és Kovács László operatőr, filmművészről, aki az MMA posztumusz tiszteletbeli tagja (postumus honoris causa).
A díjakat várhatóan a Pesti Vigadóban márciusban megtartásra kerülő Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőr Fesztiválon fogják átadni.
2021. január 8.  |  zsigmond vilmos kovács lászló operatőrverseny