Áder János az Operaházat megnyitó ünnepi gálán (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megnyílt a felújított Operaház

Ünnepi gálaműsorral nyílt meg újra 2022. március 12-én a Magyar Állami Operaház átfogó felújításon átesett, Andrássy úti főépülete. A műemlék felújítását a kormányzat finanszírozta, a 138 esztendős épület megújításában a tervezést a Zoboki Gábor által vezetett Zoboki Építésziroda végezte. Az átfogó rekonstrukció után megújult Operaház ötnapos fesztivállal nyitotta meg kapuit. A nyitógálát megelőzően már tartottak diákpremiereket, majd vasárnap Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának ősváltozatával, hétfőn MacMillan Mayerling című balettjével várták a közönséget, március 15-től pedig látogatói túrákon is megismerkedhetnek az érdeklődők a felújított Ybl-remekművel.
A színpad mechanikájának korszerűsítése volt az egyik oka annak, hogy közel öt évvel ezelőtt megkezdődött a budapesti Magyar Állami Operaház épületének felújítása. Mára megújult és ismét régi pompájában várja a látogatókat az 1884-ben megnyílt intézmény. Újjászületett a teljes homlokzat, annak díszítése, a főhomlokzat és tető díszkivilágítása és a tető borítása. A műemléki közönségforgalmi terekben a tervezők igyekeztek helyreállítani a homlokzat és a belső terek eredeti színeit és anyagait, megújult a belső terek világítása is. A felújított Andrássy úti Ybl-palotában a dalszínház számos új funkcióval és szolgáltatással, új kiadványokkal és március 28-ig kamarakiállítással is várja az érdeklődőket.
A Magyar Állami Operaház felújított főépületének avatása alkalmából adott ünnepi gálán – melyen mások mellett a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében rész vett Vashegyi György elnök is – többek között akadémikusaink, Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, valamint Kocsár Balázs főzeneigazgató, kiváló művész vezényletével szólaltak meg magyar szerzők művei mellett magyar tematikájú darabok.


[Tekintse meg a cikkhez tartozó fotógalériánkat, amely az MTI felvételeiből válogat!]

 
2022. március 16.  |  zoboki gábor medveczky ádám kocsár balázs operaház