Megvannak a 2021. évi MMA Művészeti Ösztöndíjprogram nyertesei

A Magyar Művészeti Akadémia kihirdette művészeti ösztöndíj pályázatának 100 új nyertesét. Idén 15-szörös túljelentkezés mellett rekordszámú, közel 1600 művész vett részt a hároméves művészeti alkotómunkát támogató pályázaton, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettünk meg. Mint ismert, a Magyar Művészeti Akadémia átfogó művésztámogatási rendszer kiépítését kezdte meg 2018-ban, évente 100 ösztöndíj kiadása történik meg fiatal és középgenerációs művészek számára.
Az MMA 2021–2024. évi Művészeti Ösztöndíj­programjára március 22-ig lehetett jelentkezni. A 2018-ban indult projekt népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évről évre egyre több művészt mozgat meg. Míg négy évvel ezelőtt több mint 1100 érvényes, addig idén már közel 1600 érvényes projekt érkezett építőművészet, film- és fotóművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet, és zeneművészet kategóriákban. Idén a legnépszerűbb művészeti ágnak a zeneművészet, valamint a képzőművészet bizonyult, hiszen mindkettőre közel 300 pályaművet adtak be a 18–50 év közötti szakemberek. A 100 nyertes három évre szóló, havi bruttó 200 000 forint összegű művészeti ösztöndíjra jogosult 2021 szeptemberétől, emellett a művészek a projekt lebonyolítójától, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetétől (MMA MMKI) folyamatos mentorálást, valamint publikálási és bemutatkozási lehetőséget kapnak, továbbá rendszeres szakmai találkozón vesznek részt, amelyen beszámolhatnak az addig elért eredményeikről.
A 11 tagú döntőbizottságot az MMA elnöke és az általa felkért bírálóbizottsági tagok alkották: Vashegyi György (a bizottság elnöke), Balázs Mihály, Buglya Sándor, Haris László, Jankovics Marcell †, Kékedi László, Kucsera Tamás Gergely, Nagy Viktor, Pécsi Györgyi, Sára Ernő, Stefanovits Péter, Záborszky Kálmán – a támogatásra érdemes munkákat külső szakértőkkel együttműködésben bírálták el.
A pályázati támogatási időszak vége 2024. augusztus 31. A nyertesek névsora megtalálható az alábbi honlapon: osztondij.mma-mmki.hu.