Gelley Kristóf: Holker evőeszközkészlet Fotó: Fejér János

MMA-ösztöndíjasok alkotásai mutatkoznak be a Helsinki Design Héten

A Helsinki Liszt Intézetben kilenc, tavaly végzett MMA-ösztöndíjas alkotása is megtekinthető lesz azon az iparművészeti és formatervezői tárlaton, amelyet 2022. augusztus 18. és szeptember 30. között rendeznek meg. A tárlat kapcsolódik a szeptember 1-én induló Helsinki Design Week elnevezésű nemzetközi rendezvénysorozathoz is. Az intézetben az összesen 90 műtárgyat bemutató kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Richly Gábor, az MMA főtitkára. Szenes István belsőépítész, az ösztöndíjasok szekcióvezetője szeptember 8-án tárlatvezetést tart a látogatóknak, amelyen részt vesz hat művészeti ösztöndíjasunk is.    
A tárlaton részt vevő korábbi MMA-ösztöndíjasok: Balás Benedek (grafika), Fóris Katalin (tértextilek, installációk, kárpitművészet), Gelley Kristóf (ötvösművészet, ezüstművesség), Hegedűs Andrea (textiltervezés, térinstallációk), Lenzsér-Mezei Kata (ötvösművészet, ékszertervezés), Németh Levente (grafikus), Simon Zsolt József (ornamentika, porcelánkészítés), Vígh Krisztina (hímzés) és Tóth Zoltán (ékszertervezés, hagyományos ötvösművészet).
A tervezőipar széles spektrumát képviselő Helsinki Design Week-et (HDW), az északi országok legnagyobb multidiszciplináris dizájnfesztiváljaként tartják számon, amelyet idén szeptember 1. és 11. között rendeznek meg a városban és az online térben. A rendkívül gazdag program – a hagyományok szerint – szakmai műhelyeket, kiállításokat, divatbemutatókat, szemináriumokat és gálaeseményeket is magába foglal évek óta.
A design hét idei központi témája, egyben szlogenje „We are Open", melynek mentén a Liszt Intézetben megrendezendő csoportos kiállítás a „Nyitottan/With an Open Mind" címet kapta, utalva a kiállításon szereplő alkotók munkáiban megjelenő világra való nyitottságra, kíváncsiságra, kísérletező kedvre, az újszerű megoldások keresésére – ezek mind megnyilvánulhatnak a témaválasztásban, anyaghasználatban, kivitelezésben.
A Magyar Művészeti Akadémia célja, hogy a támogatott művészekkel a hároméves ösztöndíjas időszakot követően is élő szakmai kapcsolatot tartson fent, többek között alkotásaik külföldi bemutatkozási lehetőségének megteremtésével.