MMA-portréfilmek 2022 őszén

A Magyar Művé­sze­ti Akadémia közel évtizede futó portrésorozatában a nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek a köztelevízió M5, valamint Duna World csatornáin láthatók rendszeresen, több, már korábban bemutatott portréfilmet pedig a kisebb, helyi televíziók is műsorukra tűznek vagy  határon túl is bemutatnak. 2022 ősze Sánta Ferenc író, az MMA posztumusz tiszteleti tagja „in memoriam" filmjével indul, aki 95 éves lenne. A szeptember Tamási Áron ünneplésével és emlékezetével telik, így az MMA az évfordulóhoz időzítve mutatja be a 125 évvel ezelőtt született erdélyi íróról szóló dokumentumportrét. Az év végéig többek között bepillantást nyerhetünk a 70 esztendős Szabó Tamás képzőművész alkotói folyamataiba, Árendás József és Bakos István tervezőgrafikusi munkásságába, Móser Zoltán fotóművész sajátos világába, Szobolits Béla filmje pedig a 80 éves Serfőző Simon életét, pályáját tárja újra a nézők elé.
2022. szeptember 4. – Sánta Ferenc író (1927–2008) (in memoriam)

Kimondani, ami fáj
In memoriam Sánta Ferenc
rendező: Dér András, operatőr: Dér Denisa, Domokos Balázs
Sánta Ferenc 1954-ben egy új nemzedék lehetséges vezéralakjaként tűnt fel. Etikai magatartásában és műveiben egyaránt Móricz és Tamási szemléletét, a néplélek kutatását vitte tovább. A film választ keres arra is, miért hallgatott el sikereinek csúcsán, a hetvenes években.
MMA, 2020, 52'
 
2022. szeptember 11. – Vágó Péter / Pierre Vago építész, szakíró (1910–2002) (in memoriam)
 
Az építészet az életem
In memoriam Pierre Vago
rendező: Osskó Judit, operatőr: Káplár Ferenc, Szirmai Béla
Vágó Péter néven 1910-ben született Budapesten a kiemelkedő építész, Vágó József fiaként. Egyike azoknak a hazájuktól távol élő magyaroknak, akik igazi nemzetközi ismertségre és tekintélyre tettek szert. Egyik leghíresebb műve a X. Szent Pius pápáról elnevezett hatalmas föld alatti bazilika Lourdes-ban.
MMA, 2021, 55'
 
2022. szeptember 17.! – Tamási Áron író (1897–1966) (in memoriam)
 
Vadrózsa ága
In memoriam Tamási Áron
rendező: Vizi Mária, operatőr: Szepesi Gábor
A 125 éve született Tamási Áron egyszerre volt tényekhez ragaszkodó realista és lelke mélyéig vallásos. Írói látásmódját, stílusát a székely hagyományok, a székelyföldi hegyek és erdők, a gyermekkorban lélekbe ivódott mesék, balladák határozták meg.
MMA, 2022, 54'
 
2022. szeptember 25. – Mohay Miklós zeneszerző
 
Hazaértem
Portréfilm Mohay Miklós zeneszerzőről
rendező: Kroó András, operatőr: Nádorfi Lajos
A portréfilm dr. Mohay Miklós zeneszerző szerteágazó tevékenységét tárja a nézők elé a pályatársakkal készített interjúk és archív felvételek segítségével.
MMA, 2022, 52'
 
2022. október 2. – Szerényi Béla népzenész
 
A teljesség körül
Portréfilm Szerényi Béla népzenészről
rendező: Szurdoki Erika, operatőr: Szobrász András
Szerényi Béla türelme és akarata a hagyományok, a magyar népművészeti kultúra megismerése és megismertetése iránt példaértékű. Hivatása az összegyűjtött tapasztalatok, a régi mesterektől megszerzett tudásanyag minél szélesebb körben való átadása.
MMA, 2021, 52'
 
2022. október 9. – Szabó Tamás szobrász, festőművész (70 éves)
 
A megsebzett szépség
Portréfilm Szabó Tamás festő- és szobrászművészről
rendező-operatőr: Shah Timor
A Budapesten született alkotó Salgótarjánban töltötte gyermekkorát, amely meghatározó helyszín volt számára, és művészetében is mély nyomokat hagyott.
MMA, 2020, 52'
 
2022. október 16. – Serfőző Simon költő, író (80 éves) ism.

Erővel, szívvel
Portréfilm Serfőző Simonról
rendező: Szobolits Béla, operatőr: Surányi Z. András
A zagyvarékasi tanyavilágból indult költő a kifosztott, megalázott falvak népének küzdelmes életét mindig kérlelhetetlenül őszinte együttérzéssel ábrázolta, s ezért a hosszú mellőzést is vállalta.
MMA, 2017, 52'30"
 
2022. október 23. – Bakos István tervezőgrafikus

Kétszer születtem
Portréfilm Bakos István tervezőgrafikusról
rendező: Borbás Tamás, operatőr: Gózon Francisco
Bakos Istvánt legtöbben talán több száz plakátja, különösen emlékezetes filmplakátjai miatt ismerik. A portréfilmben az alkotó többek között a plakátok történetébe is beavatja a nézőket.
MMA, 2021, 52'
 
2022. október 30. – Árendás József grafikusművész

Ár&ás, a grafikás
Portréfilm Árendás József grafikusművészről
rendező-operatőr: Borbás Tamás
A portréfilm arra keresi a választ, hogy milyen a rajzban gondolkodó szintetizáló ember, aki mindig éppen azt a néhány vonalat találja meg, amelyben az adott téma lényegére ismerhetünk.
MMA, 2022, 51'52"

 

További portréfilmek:

A portréfilmek először vasárnaponként koradélután láthatók az M5 csatornán, az ismétlések változó idősávban lesznek műsoron, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást!

A legutóbb vetített portréfilmek visszanézhetők a Médiaklikk oldalán: https://mediaklikk.hu/musor/mma-portrek/
Korábbi portréfilmjeink közül pedig számos teljes egészében elérhetővé vált, ezek itt találhatók: https://www.mma-tv.hu/portrefilmek