MMA-portréfilmek a köztelevízió műsorán

A Magyar Művé­sze­ti Akadémia évek óta futó portrésorozatában a nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Így lesz ez 2022-ben is: az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek a köztelevízió M5, valamint Duna World csatornáin rendszeresen láthatók, több, már bemutatott portréfilmet pedig a kisebb, helyi televíziók is műsorukra tűznek. Alább a 2022 első felében adásba kerülő portrékról, ütemezésükről adunk tájékoztatást, de az itt ismertetett filmeken túl időről időre korábbi portréfilmjeink ismétlései is újból felbukkannak a képernyőkön. Az "in memoriam" filmek közül először találkozhatnak a nézők Marsall László és Utassy József költők, Vasadi Péter író, Morell Mihály filmművész, valamint Harag György színházi rendező portréjával, és feltárul többek közt a 70 éves Jovián György festőművész, a 75 éves Kósa Klára keramikusművész, továbbá a 80 esztendős Molnár Imre bőrműves iparművész munkássága is.

2022. január 2. – Jovián György 70 éves

Minden nap húzz egy vonalat
Portréfilm Jovián György festőművészről
rendező: Kroó András, operatőr: Nádorfi Lajos
A magyar képzőművészeti élet fontos és jelentős alakja. Munkáit a művészettörténészek az új eklektika címszava alá szokták besorolni, és mindenképpen jellemző rá a részletek gazdag és precíz kidolgozása, a mitológiai és filozófiai elemek fontossága.
MMA 2021, 52'00"
 

2022. január 9. – Eredics Gábor

Közös hangon
Portréfilm Eredics Gábor népzenészről
rendező: Szomjas György, operatőr: Dénes Zoltán
A portréfilm az elsősorban a közel fél évszázada és máig szinte azonos felállásban működő Vujicsics együttes vezetőjeként ismert népzenész jelentős pedagógiai és szerkesztői munkásságát is bemutatja.
MMA 2020, 51'38"
 

2022. január 16. – Golda János

A rend embere
Portréfilm Golda János építészről
rendező: Szomjas György, operatőr: Dénes Zoltán
 
Golda János meghatározó személyisége az építészek közösségének. Életművében az általa
tervezett házak és pályázatok mellett a különböző szakmai közösségekben való jelenléte is
kiemelkedő hatású.
MMA, 2020, 52'15"
 

2022. január 23. – Kodolányi Gyula 80 éves ism.

A létezés szakmában dolgozom
Portréfilm Kodolányi Gyula költőről
rendező: Keserü Judit, operatőr: Sibalin György
A portréfilmmel 80. születésnapján köszöntjük a magyar kultúra és közélet kiemelkedő alakját, különös tekintettel a természethez fűződő kapcsolatára és a pályáját meghatározó függetlenségi és megismerési vágyára.
MMA 2018, 53'52"
 

2022. január 30. – Dvorszky Hedvig 80 éves ism.

Korszakokon át
Dvorszky Hedvig művészettörténész portréja
rendező: Bonta Zoltán, operatőr: Mátraházi Márk
A Ferenczi Noémi-díjas művészettörténész pályaképe egyúttal a hazai iparművészet – ezen belül elsősorban a kerámia-, üveg- és textilművészet – elmúlt öt évtizedének ívét és fontosabb állomásait is felrajzolja.
MMA 2016, 49'48"
 

2022. február 6. – Marsall László (1933–2013) in memoriam

Teremtő rontó szél
In memoriam Marsall László
rendező: Nagy Anikó Mária, operatőr: Halász Gábor
„Engem minden érdekel, és inkább etikai szempontból tartom fontosnak az ars poeticát" – vallja a rá emlékező és munkásságát felidéző filmben Marsall László költő.
MMA 2020, 51'33"
 

2022. február 13. – Kósa Klára 75 éves

Az agyag lelke
Portréfilm Kósa Klára keramikusművészről
rendező: Szekeres Csaba, operatőr: Várkonyi Sándor

A portréfilm a Kósa Klára művészetét meghatározó szimbólumok mentén mutatja be az életmű meghatározó elemeit, helyszíneit, személyeit és alkotói-művészi irányultságát, a vallási, mitologikus és profán ábrázolásmód művészi erejét.
MMA, 2021, 52'
 

2022. február 20. – Mészáros Éva 90 éves ism.

A magam módján
Mészáros Éva ruhatervező iparművész
rendező, operatőr: Sólyom András
A három évtized divattörténetét felelevenítő portréfilmmel a 90 éves Mészáros Évát köszöntjük, aki 1957-től 1989-ig a Magyar Divatintézet tervezője volt.
MMA, 2015, 50'05"
 

2022. február 27. – Kalász Márton (1934–2021) ism.

Változatok a reményre
Kalász Márton költő, író, műfordító
rendező: Medgyesi Gabriella, operatőr: Sibalin György
A portréfilmmel a 87 éves korában elhunyt Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költőre, íróra, műfordítóra, egyetemi tanárra, a Magyar Művészeti Akadémia tagjára, néhai nemzet művészére emlékezünk. Kalász Márton a magyar irodalmi élet jelentős, sokoldalú és tevékeny alakja volt, akinek német származása egész költészetére, a nyelv, az identitás, a haza, a hűség fogalmainak megközelítésére is hatást gyakorolt.
MMA, 2016, 52'

2022. március 6. – Utassy József (1941–2010) in memoriam

Pokolból az öröklétbe
Utassy József költő emlékére
rendező: Balogh Zsolt, operatőr: Csukás Sándor
A film olyan költőt idéz meg, aki állandóan a saját forradalmát vívta nem egyszerűen a cenzúra, a politikai rendszer, hanem a világ ellen, amelyet kétségbeesett erőfeszítések árán írt verseivel remélt jobbá tenni.
MMA 2020, 52'22"
 

2022. március 13. – Harag György színházi rendező (1925–1985) in memoriam

In memoriam Harag György
rendező-operatőr: Dala István
A filmben a korabeli archív anyagok mellett pályatársak, barátok és a rendező özvegye vallanak a kor színházának mindennapjairól, Harag munkamódszeréről, magánéletéről és az egész életét és színházát mélyen átjáró határtalan embertársi szeretetről.
MMA 2021, 52' 02"
 

2022. március 20. – Kunkovács László 80 éves ism.

Rövid utazás Kunkovács Lászlóval
rendező: Bicskei Zoltán, operatőr: Csubriló Zoltán, Iván Attila
80. születésnapján köszöntjük az elhivatott néprajzost és fotóművészt, aki munkáiban egy immár eltűnt világ és kultúra helyszíneit, alakjait, tárgyi dokumentumait örökítette meg.
MMA, 2013, 51'04"
 

2022. március 27. – Molnár Imre 80 éves

„Míves" akadémikus
Filmportré Molnár Imre iparművészről
rendező-operatőr: Tomcsányi Vilmos
Alkotásaiban az ősi tudás, a hagyományok izgalmas újjáélesztése, az anyag alázatos tisztelete nyilvánul meg. Művészetének meghatározó elemei a következetes alkotói alázat és a különféle organikus anyagok fantáziadús alkalmazása.
MMA, 2020, 52'04"

 

További portréfilmek:

A portréfilmek először vasárnaponként koradélután láthatók az M5 csatornán, az ismétlések változó idősávban lesznek műsoron, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást!

A legutóbb vetített portréfilmek visszanézhetők a Médiaklikk oldalán: https://mediaklikk.hu/musor/mma-portrek/