Csík János és a Mezzo koncertje Ágasváron Mátraszentimre közelében 2021. július 8-án. (fotó: MTI/Komka Péter)

Muzsikált az erdő

Szakvezetéses erdei sétákkal, klasszikus és népzenei koncertekkel is várták az érdeklődőket 2021. július 3. és 11. között a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napokon, amely 2021-ben a tizennyolcadik évadához érkezett. A különleges hangulatú rendezvényen a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település, helyi közösség megismerésére is van lehetőségük, hiszen a „Muzsikál az erdő" minden nap más-más ökoturisztikai szempontból is kiemelt helyszínen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő, a természetvédelem értékeit, mindezt a művészetekkel, elsősorban a zenével összekötve. Az eseményt – immár évről évre – a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.
A rendezvénynek július 3-án Szurdokpüspöki, 4-én Tar, 5-én Salgótarján-Eresztvény, 6-án Gyöngyös-Sástó, 7-én Abasár, 8-án Ágasvár, 9-én Pásztó-Mátrakeresztes, 10-én Gyöngyöspata, 11-én Gyöngyöstarján adott otthont. Az erdei koncertek fellépői között szerepelt mások mellett a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, az Egri Szimfonikus Zenekar, a Monarchia Szimfonikus Zenekar, a Corpus Harsona Quartett, az In Medias Brass, a Kecskemét Brass, az Anima Vonósnégyes, Horgas Eszter, Palya Bea, Boros Misi, Csík János, Szokolay Dongó Balázs, Szabó Balázs, a Magyar Állami Népi Együttes, a Muzsikás együttes, a Misztrál együttes, a Talamba Ütőegyüttes és a Hot Jazz Band.
Az erdészeti és természetvédelmi szakemberek vezetésével zajló erdei sétákon nemcsak különleges erdei értékekkel ismerkedhettek meg a résztvevők, hanem ráhangolódhattak a klasszikus zenei és népzenei erdei koncertekre. Nem maradt el az erdei sport, a zenei és kézműves-gyermekprogramok, a helyi termelők bemutatkozása, a fenntartható gazdálkodási példák bemutatása sem.
A Muzsikál az erdő három kategóriában – fotó, irodalom és gyermekrajz – hirdetett pályázatokat, amelyekre több száz munka érkezett. A fotópályázat kiállítása és eredményhirdetése Szurdokpüspökiben volt, az irodalmi pályázat eredményhirdetését Gyöngyöstarján-Fajzatpusztán tartották.
Szurdokpüspökiben dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára mondott köszöntőt az Erdei klasszikus zenei koncert előtt, majd Haris László fotóművész, az MMA elnökségének tagja a „Muzsikál az erdő" fotópályázat nyertes képeiből összeállított fotókiállítást nyitotta meg.
2021. július 12.  |  haris lászló dr. kucsera tamás gergely