Fotó: MTI / Bús Csaba

Sára Sándor emlékére

November 19-én kihirdették a XX. Lakiteleki Filmszemle eredményét. A Sára Sándor operatőr, rendező, az MMA néhai tagja, a Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet néhai tagja emlékére meghirdetett filmszemlén a több mint harminc fős zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film és Fotóművészeti Tagozatának vezetője volt. Az eredményhirdetést követően a Lakitelek Népfőiskolán felavatták Sára Sándor mellszobrát, Lantos Györgyi alkotását. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke ünnepi beszédében Sára Sándort idézve hangsúlyozta: „a film akkor születik meg, amikor megnézik". A filmszemlét, ahogy évről évre, a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.
Leszák Sándor, a Lakitelek Népfőiskola alapítója kiemelte, hogy a filmrendező emlékére meghirdetett filmszemlén az előzsűri krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban összesen 178 hazai és határon túli alkotást láthatott. A szemle fődíját a vajdasági származású, Budapesten élő rendező, K. Kovács Ákos Branka című drámája kapta. A film a Dunaversitas Egyesület 1,5 millió forintos különdíját, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem könyvcsomagját és szakmai képzés különdíját, az MTVA M5 csatornájának különdíját, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, valamint a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25-25 ezer forintos különdíját érdemelte ki.
A Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos különdíját, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 50 ezer forintos különdíját, valamint a lakiteleki önkormányzat különdíját Ahol mégsem kolbászból van a kerítés című alkotásért a Budapesten élő Bácskai Gabriella vehette át. Az emberi erőforrások minisztere által felajánlott 1 millió forintos különdíjat, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub egyenként 25 ezer forintos különdíját a budapesti László Gábor Mi svábok mindig jó magyarok voltunk című filmje kapta. Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének egymillió forintos különdíját és a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium csoportjainak 25-25 ezer forint összegű különdíját a Megbélyegzetten – 1968 című dokumentumfilmért a szentendrei Varga Ágotának ítélték. A Dunaversitas Egyesület által felajánlott 500 ezer forintos különdíjával és a Petőfi Népe megyei napilap 50 ezer forint értékű különdíjával a zsűri a kolozsvári Miklós Mátyás Levente Csak ide című alkotását jutalmazta. A Miniszterelnökség 500 ezer forintos különdíját Tervek nélkül semmik leszünk című filmért a miskolci Osgyáni Gábor kapta. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos különdíját, az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület 100 ezer forintos különdíját, a mezőörsi Gróf Széchenyi István Népfőiskola 25 ezer forintos különdíját és három napos forgatási lehetőséget a Színház- és Filmművészeti Egyetem műtermében és eszközeivel, valamint az utómunka lehetősége különdíjakat a romániai erdőfülei Szőcs Richárd és Deák András Az egyetértés útján című alkotása érdemelte ki. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 250 ezer forintos különdíját, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. könyvcsomagját és a tatai Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság 25 ezer forintos különdíját az Őrtüzek nyugaton című filmért a budapesti Harcsa Bélának ítélték. Mindezek mellett több más díjat és különdíjat is átadtak. Az előzsűri még októberben 34 filmet javasolt a versenyprogramba. A több mint 30 fős zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer volt.
 
Lezsák Sándor Sára Sándor mellszobrának avatóján bejelentette: a XXI. Lakiteleki Filmszemle felhívását a következő év februárjában hirdetik meg.
A pályája elismeréseként a nemzet művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező Sára Sándor (1933–2019) filmjeit több mint félszáz országban vetítették, és számos hazai és nemzetközi fesztiválon tüntették ki díjakkal. Csoóri Sándor felkérésére 1993-tól hét éven át vezette a Duna Televíziót. Életútja előtti tiszteletadásként az emberi erőforrások minisztere 2020-ban Sára Sándor-díj elnevezéssel filmeseknek adományozható állami szakmai kitüntetést alapított, idén szeptemberben pedig róla elnevezett vetítő- és koncerttermet avattak az MTVA székházában.
2021. november 22.  |  sára sándor szoboravatás lakiteleki filmszemle lezsák sándor