Döbrentei Kornél

Születésnapjukat ünneplő költőket és írókat köszöntöttek az Őszi Irodalmi Gálán

2021. november 3-án az MMA Irodalmi Tagozatának hagyományos Őszi Irodalmi Gáláján Buda Ferenc, Döbrentei Kornél, Orosz István, az MMA rendes tagjai, Erdélyi Zsuzsanna, az MMA néhai tagja, Gyurkovics Tibor, az MMA posztumusz tiszteleti tagja, valamint Ratkó József műveiből készült vers- és prózaösszeállítások hangzottak el Császár Angela, Kubik Anna és Lukács Sándor, az MMA rendes tagjai, valamint Bálint Márta és Szabó András színművészek előadásában a Pesti Vigadóban.
Zenei közreműködők voltak Petrás Mária, az MMA rendes tagja, valamint, Kiss Krisztián, Nyíri László, Pánczél Kristóf és Szokolay Dongó Balázs. Az estet Mezey Katalin és Wiegmann Alfréd szerkesztette és rendezte.
A gálaest első részében megemlékeztek a 100 évvel ezelőtt született Erdélyi Zsuzsanna (1921–2015) néprajztudósról, az archaikus népi imádságok felfedezőjéről, akinek a Magyar Művészeti Akadémia emlékművet is állított az évfordulóra. Erdélyi Zsuzsanna 1968 decemberében a Somogy megyei Nagyberényben – gyűjtőúton járva – találkozott a 98 esztendős Babos Jánosnéval, aki egy „ismeretlen hosszú szöveget mondott. Imának nevezte, melyet kicsi leány korában édesanyjától tanult." (Az idézet a híres Hegyet hágék, lőtőt lépék gyűjteményből, Erdélyi Zsuzsanna lelkes, lendületes, megindítóan szép bevezető tanulmányából származik.) Ez az említett találkozás végleg eljegyezte őt a néprajzzal, mert mint folytatta: „E szöveg számtalan problémát vetett fel, hosszú könyvtári kutatásra késztetett. Megnyugtató megoldást nem hozott. Az eredménytelenség az írásbeliség területéről a hagyomány világába vitt. Oda, ahonnét az ima elindított, az öregek közé: 1969 őszén terepre mentem." Erdélyi Zsuzsanna emléke előtt a Keresztes Dóra által rendezett Világnak virága, virágnak világa című animációs filmmel tisztelegtek, ebben megelevenednek azok az imádságos szavak, amelyekben ember, állat, növény, vagyis az élet lelki egységet alkot a természettel, az Univerzummal. Az emlékezés folytatásaképpen archaikus népi imákat hallhattunk Petrás Mária előadóművész és zenész társai jóvoltából, illetve részletek hangzottak el Erdélyi Zsuzsanna A kockás füzet, a Hegyet hágék, lőtőt lépék című könyvéből, és a Krónikás ének című írásából, valamint Juhász Ferenc Imák, apokrif mámorok című cikkéből.
Az ünnepelt akadémikusok közül az eseményen jelen volt Döbrentei Kornél Babérkoszorú-díjas költő, aki azon az estén töltötte be 75. születésnapját. Ebből az alkalomból a művészek előadásában hallhattuk Ha majd értem szól, Harmincadik születésnapomra, És mégis, illetve Mária kertje: dacföld című költeményeit. Emellett Petrás Mária nyújtott át csokorra valót az általa megzenésített Döbrentei-lírából.
A színpadra fellépő költő megköszönte az ünneplést és szeretettel köszöntött mindenkit. Mint elmondta, szeretné a maradék szárnyait megmutatni, úgy érzi, ez az est mind zenéjében, mind pedig elhunyt és élő barátai verseit hallgatva erővel töltötte el. Reményét fejezte ki, hogy a jelenlévők többsége ugyanígy van ezzel. „E rendezvény kisugárzása azt mondja, hogy hátha talán mégis Isten szándéka a szívem" – mondta Döbrentei Kornél.