Vashegyi György (fotó: Pályi Zsófia)

Vashegyi György lett a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója

Több mint száz fellépést tervez a 2022/2023-es évadra a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ), amelynek élére októberben új fő-zeneigazgató érkezik Vashegyi György személyében, akinek elsöprő többséggel szavaztak bizalmat a zeneakar és kórus tagjai. Kocsis Zoltán 2016-os halála óta a Nemzeti Filharmonikusoknak nem volt főzeneigazgatója. Vashegyi György kiemelte, hogy az NFZ Magyarország legjelentősebb, tisztán állami fenntartású zenei együttese, így óriási megtiszteltetést jelent Kocsis Zoltán nyomdokaiba lépni. Vashegyi György a Magyar Művészeti Akadémia elnöki tisztsége mellett vállalta a Filharmonikusok vezetését, a második ciklusa az MMA élén 2023 novemberében jár le.
Mint a karmester felidézte, húsz esztendeje tart a munkakapcsolata a Nemzeti Filharmonikusokkal, most pedig azzal a feltétellel vállalta négy évre a főzeneigazgatói felkérést, hogy arról titkos szavazáson a zenekar és az énekkar tagjai is véleményt mondhassanak. Mindkét voksolás bizonyította az együttes bizalmát – tette hozzá.
Vashegyi György elmondta, a "szép és gazdag" idei évadban még nem tervez jelentős változtatást. Programjának hangsúlyos eleme azonban minden évben egy francia nagyromantikus opera felvétele. 2023 februárjában a Werther bariton verzióját rögzítik Tasszisz Krisztojannisszal és Véronique Gensszal, ekkor koncertszerű előadáson is hallható lesz Massenet darabja a Müpában.
A következő, átmeneti évadban még nagyobb hangsúly jut a nemzetközi együttműködésre, a 2024/2025-ös szezon programjának összeállítása pedig már teljes egészében az új főzeneigazgató feladata – közölte Vashegyi György, hozzáfűzve: a 2024-es Schönberg-évforduló lehetőséget nyújt a Kocsis Zoltánra való megemlékezésre is.
A Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar összesen 107 koncertet tervez a most induló évadra: 76 saját rendezésű esemény mellett 31 külső felkérésnek is eleget tesznek majd.
2022. szeptember 8.  |  vashegyi györgy nemzeti filharmonikusok zenekar