Rófusz Ferenc és Szemadám György

Díjak a szolnoki filmfesztiválon

Október 16-án a díjazott filmek vetítésével véget ért a 2016-os, XVII. Szolnoki Képzőművészeti Filmfesztivál, amelynek már rendszeres támogatója – és egyik díjfelajánlója – a Magyar Művészeti Akadémia. Az idén 70 éves, Kossuth-díjas Rófusz Ferenc rajzfilmrendező és Szemadám György festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, egyben elnökségének tagja életműdíjat vehetett át.
A fesztivál szakmai közönségét a vetítések előtt dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy a köztestület évek óta támogatója lehet a szolnoki fesztiváloknak. A fesztivál idején három földrész 18 országából érkezett 61 versenyfilmet vetítettek le a Tisza moziban. A zsűri négy kategóriában díjazta a legjobb filmeket, hat alkotót pedig elismerő oklevélben részesített. A díjazottaknak Demeter István fesztiváligazgató és dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra koordinátora adta át az elismeréseket.
A filmfesztivál kiemelt támogatója, a Magyar Művészeti Akadémia különdíját és a vele járó 300 ezer forintot Tóth Péter Pál Az üvegfestő Róth Miksa művészete című filmje kapta, amelyben a 150 éve született Róth karrierjét és művészi fejlődését mutatja be az alkotó. Az elismerést Szemadám György adta át.

Tóth Péter Pál: Róth Miksa műveiből – a Városháza egykori épülete (Marosvásárhely)
 

A Lajta Gábor festőművész, az MMA levelező tagja, Jelenczki István filmrendező, az MMA rendes tagja és Medveczky Balázs alkotta zsűri a Képzőművészeti film kategória díját Dala Istvánnak ítélte a Szobor születik. Bronzba öntött történelem című 52 perces filmjéért. Az alkotás Engler András, Meszlényi János és Polgár Botond szobrász munkáját követi, akik újra elkészítették az Országház épületének déli kapuja előtt azóta felállított, gróf Andrássy Gyula miniszterelnököt ábrázoló monumentális lovas szobrot. Az elismeréssel járó félmillió forintot, hasonlóan a mustra többi díjához, a Médiatanács ajánlotta fel.
Az animációs filmek díját a zsűri megosztotta Frédéric Even és Louise Mercadier Metamorphosis című filmje és Orosz István grafikusművész, filmrendező, az MMA rendes tagja a Rajzoló című alkotása között. A francia művészek első animációs filmje egy férfiről szól, aki a reggeli ébredés után úgy érzi, megváltozott és nem képes együtt élni a többiekkel. A Kossuth-díjas Orosz István 6 perces filmje pedig a labirintus mitológiáját dolgozza fel. A megosztott díjjal 250-250 ezer forint jár.
A kísérleti film kategória díját a 250 ezer forint pénzjutalommal Mohi Sándor kapta A rózsa üzenete című 14 perces művéért. A képzőművészeti portréfilm kategória elismerését az amerikai Marcie Begleiter munkájának, az Eva Hesse - Tracing the Rope című egészestés filmnek ítélte oda a zsűri.
Oklevéllel jutalmazta a zsűri az orosz Alekszandra Averjanovának A perem és A szürke árnyalatai című filmjeit, továbbá Cakó Ferencet a Dózsa 1514 című film sodró erejű, egyéni technikájáért, Jankovics Marcellt, az MMA rendes tagját, alelnökét a szuggesztív forgatókönyvű Arcmás című filmjéért, Medgyesi Gabriellát egy kiemelkedő életút hiteles, árnyalt bemutatásáért A mítoszteremtő ember – Samu Géza című filmjéért. Ulrich Gábor Balansz és Fából faragott királyfi filmjeinek festői és grafikai kvalitásáért és mindenre kiterjedő szerzőiségéért, illetve Zajti Gábornak egy eltűnő népi mesterség költői dokumentációjáért a Székfaragás az Érmelléken című filmjéért részesült a zsűri hasonló elismerésében.
 
Szolnokon 1969 óta rendeznek képzőművészeti filmfesztivált. A rendszerváltásig hat alkalommal szervezték meg, majd 1993-ban indították el újra. 1998 óta kétévente jelentkezik a mustra, amelynek mezőnye 2000-től nemzetközivé szélesedett.