Zalaváry Lajos-konferencia

Zalaváry Lajos építész, a reneszánsz ember címmel rendezett konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Zalaváry Lajos (1923–2018), az MMA néhai tagja munkásságáról a Pesti Vigadó Makovecz termében 2020. október 12-én (hétfőn). A konferenciát honlapunkon, valamint a MÉM MDK oldalán online közvetítjük. A konferencia programja itt nézhető meg.
Ha lemaradt a konferenciáról, itt visszanézhető.

Munkatársainak „Mérnök Úr", a barátoknak „Laja", másoknak Zalaváry Lajos Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az 1945 utáni magyar építészet meghatározó alakja volt.
A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem egyik társtervezője, a budapesti Zsigmond téri lakóház, a csepeli lakótelep, a Nagyothallók Intézete, a jászberényi fürdő, a keszthelyi Festetics kastély helyreállításának egyik tervezője, az egykori Átrium Hyatt szálloda és a Kelet-Nyugati Kereskedelmi Központ alkotója jelentős művei által nagy hatással volt kortársaira, sőt az ifjabb nemzedékekre is.
Munkásságát, alkotói és emberi magatartását, szellemi örökségét egykori munkatársai, építészek és művészettörténészek tudományos konferencia keretében idézik fel. A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ által szervezett tanácskozás előadásai felrajzolják Zalaváry Lajos munkásságának történeti hátterét, a kiemelkedő alkotások létrejöttének körülményeit, életművének az európai és hazai építészettörténetben elfoglalt helyét.
2020. október 9.  |  konferencia zalaváry lajos online közvetítés