Lázár Ervin Emlékház nyílt

2012. szeptember 15-én, a népszerű író gyermekkorának helyszínén, a Tolna megyei Sárszentlőrincen felavatták Lázár Ervin Emlékházát. A 2006-ban, 70 esztendősen elhunyt Kossuth-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja emlékére létrehozott állandó kiállítást a sárszentlőrinci önkormányzat és a Petőfi Irodalmi Múzeum - a kulturális minisztérium támogatásával – valósította meg.  Az írói életművét bemutató képgalériák mellett gyerekeknek szóló állandó tárlatot is létrehoztak. 

A 2006-ban, 70 esztendősen elhunyt Kossuth-díjas író, elbeszélő, meseíróíró emlékházát mesevilágának központjában, Sárszentlőrincen hozták létre. Ma ehhez a településhez tartozik a műveiben Rácpácegresként emlegetett Alsó-Rácegrespuszta. Ez az a vidék, ahol Lázár Ervin a gyermekkorát töltötte, részben itt járt iskolába, meseszimbólumai is itt gyökereznek. Innen kezdte el élet- és vándorútját hazánkban, a "Négyszögletű Kerek Erdőben" – mondta Emőd Terézia kurátor.

Lázár Ervin rendkívül sokszínű író, nagy a rajongótábora, az iskolában is kötelező tananyag. A kiállítás is több generációt szólít meg egyszerre, interaktív eszközökkel. Különleges az emlékház abból a szempontból is, hogy a gyerekeknek szóló állandó tárlatot hoztak létre.

Az állandó kiállítás Sárszentlőrinc központjában, a Petőfi-emlékház melletti kézműves-házban kapott helyet. A látogatók három helyiséget járhatnak be. Az egyikben egy fogadóteret alakítottak ki, ahol a családot, illetve Lázár Ervin életét mutatják be családi fotókon és Korniss Péter, Kecskeméti Kálmán, illetve Burger Zsolt portréin keresztül. A látogatók meghallgathatják meséit, amelynek egy részét ő maga mondja. 
A kutatószobában képgaléria fogadja a látogatókat. Lázár Ervin sok barátot tudott maga mellett, irodalmi és képzőművészeti alkotások révén maga is mesehőssé vált. Pályatársai irodalmi és képzőművészeti alkotásaiból készült el egy összeállítás, amelyben többek között Ágh István, Szakonyi Károly, Csukás István, Szunyoghy András, Tettamanti Béla, Gyulai Líviusz, Kaján Tibor, Sajdik Ferenc művei láthatók. Multimédiás eszközök, szimbólumerdő, Lázár Ervin íróasztala és polca segít belehelyezkedni sajátos írói világába.

A meseszobában nyomozós játék, bábszínház, meserulett és mesefotel várja a gyerekeket, mesekedvelőket, a ház udvarán pedig a "Nagy Zoárd". Az emlékházból kirándulást lehet tenni Alsó-Rácegrespusztára, ahol még ma is áll a gyönyörű Nagyszederfa, amelyet az író megörökített műveiben.

Az emlékház most nyílt időszaki kiállítása Móser Zoltán fotóművész 20. századi magyar íróportréit tárja az érdeklődők elé.

A megnyitón – amelynek érdekessége volt, hogy Lázár Ervin angol műfordítója, Andrew Rouse angolul adta elő A nyúl mint tolmács című mesét – az író özvegye, Vathy Zsuzsa költő és gyermekei is jelen voltak.
L. Simon László a múzeum átadása alkalmából Lázár Ervinhez fűződő személyes emlékeit idézte fel, egyben jelezte: a magyar kormánynak fontos az irodalmiemlékház-program.
Nagy Gábor költő, irodalomtörténész méltatásában arról beszélt, hogy a kortárs irodalomértésből hiányzik Lázár Ervin regényének és novelláinak „értékelő figyelembevétele", pedig Lázár Ervin a magyar próza legjobb hagyományaihoz köthető.

A Lázár Ervin Emlékház 2012. szeptember 15-től látogatható.

2012. szeptember 14.  |  emlékház lázár ervin videotudósítás