Létavértes, Kézműves tábor

Népművészeti nyári táborok az MMA-val

Az elmúlt évekhez hasonlóan számos népművészeti tábor valósulhatott meg a nyáron a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A programok célja az élő hagyományt ápoló, önfenntartó, közösségépítő nyitott műhelyek (táncházak, zenei, tánc- és tárgyalkotó táborok, népdaléneklést, népi hangszerjátékot, népköltészetet és népi mesterségeket tanító körök stb.) támogatása volt. A Népművészeti Tagozat kihelyezett tagozati ülése Magyarszombatfán, a válaszúti Kallós Alapítvány táborai, a Népművészeti Tábor Nádudvaron vagy a létavértesi Kézműves Tábor csupán néhány a számtalan támogatott népművészeti tábor közül.
A Népművészeti Tagozat által támogatott és a tagozat akadémikusai, illetve köztestületi tagjai által mentorált népművészeti alkotótáborok sorában június 20. és július 5. között zajlottak a Kisgyőri Kézműves Szaktábor turnusai. Július 1-6-ig az Országos Nemezművészeti Alkotótábor Nagykőrösön, július 15-30-ig a Székely-Mezőségi Néptánctalálkozó, a Néptánctábor és népművészeti oktatási programok az erdélyi Mezőbergenyén, augusztus 1-7-ig a Nádudvari Népművészeti Tábor, 14-18-ig a Létavértesi Népművészeti Tábor.
A válaszúti Kallós Alapítvány Balázs-Bécsi Gyöngyi akadémikus vezetésével, május végétől szeptemberig, a várhosszúréti Gömöri Kézművesek Társulása (Gömör, Felvidék) és a gyimesbükki népművészeti közösség június derekától augusztus végéig tartotta meg népművészeti programjait és népművészeti tábori turnusait a Tagozat támogatásával.
A Tagozat tagjai közül Kóka Rozália, Fodorné László Mária, Landgráf Katalin, Juhász Zoltán, Bereczky Csaba, Szerényi Béla és Vetró Mihály akadémikusok, valamint Gosztonyi Zoltán és Kovács László köztestületi tagok és közgyűlési képviselők további alkotótáborok szakmai vezetői, illetve számos alkotótábor résztvevő oktatói voltak.
A Tagozat 2022. július 8. és 10. között tartotta meg 2022. évi kihelyezett közös programját Magyarszombatfán a XXI. Őrségi Fazekasfesztivál keretein belül. A Tagozat akadémikusai részt vettek az eseményhez kapcsolt szakmai tanácskozásokon, a megrendezett szakmai verseny zsűrijében vállaltak feladatot, továbbá nagy sikerű ingyenes előadóesttel járultak hozzá a rendezvényhez. Alább a felsoroláson túl ezekről a táborokról adunk beszámolót.

A Népművészeti Tagozat tanulmányútja és kihelyezett tagozati ülése Magyarszombatfán volt, az Őrségben a XXI. Fazekas Napok nemzetközi fazekasfesztivál és vásár keretében 2022. július 7–11. között. Az út céljai közt szerepelt a szakmai kapcsolatfelvétel az őrségi népművészekkel, népművészeti intézményekkel és szervezetekkel, az érintett tájegységeken a népművészeti élet megismerése, szakmai szimpózium megtartása az MMA leköszönő, illetve új népművészeti ösztöndíjasai bevonásával, a tagozat előadóművészeinek közreműködésével jótékonysági rendezvény megtartása a helyi népművészeti oktatás és hagyományőrzés megsegítésére. A helyszínen a résztvevőket Kékedi László, az MMA Népművészei Tagozatának vezetője köszöntötte, a konferenciát V. Németh Zsolt, miniszterelnöki biztos nyitotta meg. A konferencia témája, címe „Biztos jövő, vagy végjáték…" – A magyar fazekasság helyzete, jövőképe volt. A fesztivál részeként az MMA akadémikusai is felléptek, kulturális műsort adtak elő. A vásár mellett a mesterek korongozó versenye, korongozó bemutató és egész napos korongozási lehetőség, valamint látványégetés várta a fazekas napokra látogatókat.

Népművészeti tábor Nádudvaron augusztus 1–7. között
Már sokadik alkalommal rendezték meg a népművészeti tábort Nádudvaron a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Az idei esztendőben is az volt a cél, hogy a népművészeti oktatási intézmények tanulói és mestereik számára rendezett táborban pedagógusokat, óvónőket és tanulókat fogadjanak. Az érkezőket korosztályonként és tudás/jártasság szerint bontották középiskolás, ifjúsági és felnőtt csoportokra. Három mesterségben próbálhatta ki magát a harminc táboros. A nemezkészítés, bőrművesség és fazekasság mellett kipróbálhatták a viaszbatik technikát is. Az idei téma a tárolók készítése volt. Erről tartott előadást Vetró Mihály akadémikus is, aki kimondottan a táborban szereplő mesterségekhez kapcsolódva állított össze képanyagot utazásainak fotói közül. A Bokros trió koncertje mellett Szerényi Béla akadémikus mesélt a tekerő használatáról. Az esti hortobágyi tábortűz mellett jutott idő éneklésre és beszélgetésre is. Az egyhetes táborban részt vett egy kisebb csoport Kárpátaljáról.


XXVIII. Országos Bőrműves Tábor Nádudvaron
Az Országos Bőrműves Alkotótábort az MMA nyílt pályázaton keresztül támogatta. A közel 30 éve töretlenül zajló szaktábor mára már igazán illeszkedik Nádudvar és a Népi Kézműves Szakgimnázium adta lehetőségekhez. A tábor célcsoportja az idei alkalommal megfiatalodott, sikerült fiatal alkotókat is bevonni az egyhetes munkába. Torma László idén nem tudott részt venni, de a szakmai színvonalra garancia volt így is. Vetró Mihály akadémikus betegsége ellenére online tartott meg előadását, segítve ezzel az idei téma elméleti körbejárását. Benő-Nagy Réka segítette csapatot a nemezmunkák szakszerű végzésében, Benő Tamás és Terényi Gyöngy a bőrös mesterség aprólékos részleteibe vezette be a résztvevőket. A nemez és a bőr kapcsolata rengetegféle lehetőséget kínált az alkotóknak és sokféle kapcsolódási pontot találtak. Az elkészült alkotások is bizonyítják, hogy ez a két ősi alapanyag milyen jól megfér egymás mellett. A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány jövőre is folytatná a 30 éves hagyományt. Dékány Dóra táborozó írta: „Néha nem is gondoljuk, micsoda ajándék az idős mesterek jelene, bölcsessége, tudása, odaadása. Hiányuk óriási űrt hagy maga mögött!… A személyes alkotásokon kívül fantasztikus kísérletekkel is sikerült a múlt kérdéseire válasz kapni, a sírleletekből fellelt tárgyakon ébredő gondolatok, kérdések is választ kaptak, miszerint a szőrös bőr képes egyéb felerősítés nélkül (ragasztás, varrás) is maradandóan együvé válni a gyapjúval!"

Gyűjtőút Gyimesben
A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium mesterei tanítványaikkal a Hagyományos Mesterségek Oktatásáért Alapítvány, a Kerege Egyesület és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával néprajzi gyakorlati gyűjtőúton vettek részt Erdélyben és Gyimesben. Erről részletesen itt írtunk…

Népművészeti kézműves alkotótábor Létavértesen augusztus 1417. között
Idén is igazi, mozgalmas kézműves utcává alakult augusztus 14-től a létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény udvara, hiszen hatodik alkalommal rendezték meg a határontúli és hazai fiatalok számára szóló népművészeti tábort a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A népművészeti továbbképző- és alkotótábor a népművészet ifjú mestere címre aspiráló – elsősorban határon túli – fiatal népművészek részére ez alkalommal is a hagyományos kézműves mesterségek kerültek középpontba, népzenével és további kiegészítő programokkal (filmvetítés, előadások, beszélgetések, Sinka István-est, reneszánsz koncert) fűszerezve. A foglalkozásokat tíz szakavatott mester tartotta a 4 évesektől kezdve az egész családnak, valamint a 10-12 éves kézműves iskolát végző diákoknak. A résztvevők számos népi mesterséget kipróbálhattak: a fafaragást a tábor vezetőjével Galánfi András Kossuth-díjas népművésszel, a népművészet mesterével. Az MMA-tábor további kézműves mesterségei és mesterei: mennyezetfestő Gaál János, a népművészet mestere; ötvös Rácz Erika népi iparművész; nemez Szakady Kincső nemezkészítő szakoktató; kosárfonó Balogh Károly népi iparművész, szakoktató; textilfestő Makoldi Gizella alkotóművész; szövő Antal Imola népművészet ifjú mestere; szalmafonó Gregor Balázs; hímző Szeitz Ágnes; viseletkészítő Szeitz Anikó népi iparművész; népdal, népzene Bárdosi Ildikó, Molnár Miklós; továbbá Platthy István művészetterapeuta, rajztanár voltak.
A tábor célja az volt, hogy betekintést nyújtsanak az autentikus népi kultúrába, ezenfelül megőrizzék a népi mesterségeket, valamint a határon túliak segítésére jött létre. A résztvevők és az oktatómesterek a Kárpát-medence minden részéből érkeztek – mondta el Galánfi András akadémikus, fafaragó művész, a tábor szervezője. Voltak a táborban a Dunántúlról, Csíkból, Székelyföldről, Horvátországból, Szerbiából, a Felvidékről és a Partiumból, valamint Magyarországon élő fiatalok, akik néprajz szakot végeztek. Galánfi András akadémikus hangsúlyozta, hogy nem elég csak a mesterséget tanítani, a lelkiséget is át kell adni. Ez a táboraik küldetése, valamint ez vezette akkor is, amikor 42 éve megalapította és 15 évig szakmailag vezette a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnáziumot. Az öt műhelyt tartalmazó iskola vezetését átadta Landgráf Katalinnak, hogy teljesítsen egy újabb kihívást: az egykori tokaji művészeti tábor szellemiségének továbbéltetését Létavértesen. Galánfi András, a nomád nemzedék tagjaként a Tokajban megtapasztalt összművészeti egységet, Péterffy László, Bánszky Pál, Makovecz Imre, Csete György, Fekete, György, Csoóri Sándor, Nagy László, Kis Sándor szellemileg és értékrendileg megalapozott örökségét szeretné továbbadni a református gyülekezet tulajdonában lévő környezetben, a létavértesi táborban. Itt ugyanis adottak a tárgyi feltételek – nemezsátorban elszállásolva – külön foglalkoztatóhelyen mutathatják be a mesterségeket. Egy táborban szeretnék megalapozni a nemzeti műveltséget a mesterekkel. A cél nemcsak a mesterségek megtanítása, hanem a szellemi-lelki építkezés, táncház, énektanítás, beszélgetés, lelki töltődés a résztvevőkkel, ez alapvető a táborban. Hogy az itt táborozó családok, mintegy 50 fiatal szellemi táplálékkal ellátva saját mikrokörnyezetüket alakítsák, alkotó-teremtő emberei legyenek otthonaiknak. Nem mellesleg a Rozsnyai Gyűjtemény az egyik legnagyobb – a fazekasság mesterségét bemutató – magángyűjtemény, amelynek megismertetése szintén az alkotók szándéka – emeli ki Galánfi András akadémikus-szervező.

 
További támogatott népművészeti táborok:
Országos Nemezművészeti Találkozó és Nemezművészeti Alkotótábor: a hazai nemezművészek éves találkozó seregszemléjének és hagyományos alkotótáborának megrendezése Nagykőrösön 2022. július 1–15. között Vidák István akadémikus szakmai vezetésével.
Családi Kézműves Szaktábor Kisgyőrben 2022. június 20. és július 5-e között. A több évtizedes múltra visszatekintő Közösségi Alkotótábor a hazai népművészek (elsősorban famívesek) és tanítványaiknak fontos képzési, továbbképzési és bemutatkozási lehetőséget biztosított. A harminc éve minden év júniusában megrendezésre kerülő Alkotó- és Oktatótábor évről évre felvállalja egy-egy köztéri alkotás elkészítését, egy-egy közösségi cél segítését (jellemzően temetők,, szakrális népművészeti építmények felújítását), illetve oktatási feladatokat. Ebben családok bevonásával állami gondozott gyermekeknek biztosítják rendszeresen a lehetőséget az alkotómunka, a családi közösség, az önkéntes közös tanulás lehetőségének megélését a magyar népművészeten keresztül. Kisgyőrben idén folytatták a Szent Korona-kilátóhoz vezető utat díszítő, magyar királyokat ábrázoló faragványok elkészítését.
A X. Gyimes-völgyi Mesemondóverseny és VI. Gyimes-völgyi népdalverseny kiállítással és jótékonysági koncerttel is várta a résztvevőket.
A Kallós Zoltán Alapítvány nyári táborainak célja 2022-ben is a népművészeti oktatási és nevelési programok támogatása, múzeumpedagógiai aktivitások megvalósításának segítése; a népművészet megszerettetése és megismertetése a diákokkal. Az iskolai oktatásba és nevelésbe történő beillesztés tanterven kívüli, újszerű módjainak kipróbálása. A táborok:
  • Ifjúsági néptánctábor, 2022. július 3–10.
  • Ifjúsági népzenetábor, 2022. július 10–17.
  • Bolyai Nyári Akadémia, 2022. július 18–22.
  • Családos alkotótábor, 2022. július 24–31.
  • Mezőségi kézműves tábor, 2022. augusztus 1–6.
  • Nemzetközi Népzene- és Néptánctábor, 2022. augusztus 7–14.
  • Szórványtábor, 2022. augusztus 28. – szeptember 4.
Videóink a korábbi évek táboraiban készültek. Oldalt megtekintheti idei képgalériánkat.