Szabados Árpád: Szepezdi III. (2015; olaj, vászon; méret: 70×90 cm)

Szabados Árpád kiállítása Veszprémben

A 2017-ben elhunyt Szabados Árpád Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, az MMA néhai tagja eddig nem látott képeiből nyílt kiállítás a Csikász Galériában. A művész mostani „Teremtő eldöntetlenség/balatoni elégia" című tárlata már a harmadik Veszprémben, az elsőt még a 80-as években rendezték „a királynék városában". A mostani kiállítás a művész utolsó, néhány évvel ezelőtt készült képciklusát mutatja be, és most látható először a teljes műegyüttes.
Szabados Árpád feleségével és kisfiával 2014-ben egy hónapot, 2015-ben a teljes nyarat Balatonszepezden töltötte. Ekkor készült ez a ciklus, amit „Balatoni elégia" címen jegyeznek. A rendkívüli érzékenységgel alkotott művek megidézik Egry Józsefet, az olasz Giorgo Morandit, a balatoni fényeket, hétköznapi tárgyakat, tárgyegyütteseket. A képsorozatban felfedezhetünk a teljes életműben megjelenő motívumokat, a megfestett terek pedig egyszerre mutatják a kint és bent világát, a létezés elementáris nagyszerűségét, szépségét, egyszeri és megismételhetetlen csodáját. A Csikász Galéria július 18-i megnyitóján a megjelenteket Hegyeshalmi László igazgató köszöntötte, majd Géczi János író méltatta a művészt. Beszédében többek közt kiemelte, hogy Szabados a formák, ritmusok mellett a természeti jelenségekre is figyelt. „A táj a felszín azon része, amely valamilyen szempontból egységesen értelmezhető" – utalt a művész balatoni képeire.
A kiállítás 2020. szeptember 5-ig tekinthető meg, vasárnap kivételével mindennap 10:00–18:00 között a Csikász Galériában (Veszprém, Vár utca 17.).
 
2020. július 21.  |  kiállítás szabados árpád