2023. március 3. – április 30. – Szemadám György tárlata a Vigadó Galériában

Az idén 75 éves Szemadám Györgynek a Pesti Vigadó földszinti termében rendezett kiállítása egyfajta számadás, az életút összegzése. De nem retrospektív kiállítás, hiszen a munkák az elmúlt öt éven belül készültek, mégis annak a szellemiségnek, és azoknak a gondolatoknak a vizuális megjelenítése, amelyek a művészt egy életen át foglalkoztatták. Visszatérő témákként megjelennek a madarak, Afrika, a Tarot világa, a nagyszülők békebeli és világháborús nehézségekkel teli élete. Ezek mellett reflektál barátok képeire, és talált képekre is. A kiállítás tizenhárom témába sorolható, melyek között szerepelnek festmények, giclée nyomatok, dobozmunkák, objektek és szobrok.

2023. február 24. – április 2. – Tiszta forrásból – Az őrségi fazekasság múltja, jelene és jövője | kiállítás

Az Őrségben a 14. század óta foglalkoznak fazekassággal. A földművelés, háztáji gazdálkodás mellett a férfiak a téli időszakban fazekasárut készítettek. Portékájukat a tavaszi munkák megkezdése előtt, Zalán keresztül Somogy megyébe hordták, és főleg gabonára cserélték. Az edények értékét elsősorban a használhatóság, a formai szépség adta, nem a díszítés gazdagsága. Az őrségi edényeket a háztartásokban elsősorban azért kedvelték, mert funkciójuknak tökéletesen megfeleltek. Ennek a paraszti fazekasságnak a hagyománya mindmáig fennmaradt Magyarszombatfán. A Magyar Művészeti Akadémia és az Őrségi Fazekasok Egyesületének kiállításán az őrségi fazekassággal ismerkedhetnek meg a látogatók a Pesti Vigadóban.

2023. február 17. | 16:00 – Élőfolyóirat | A magyar széppróza napja

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estje (IX. évfolyam, 1. szám) a magyar széppróza napját (február 18. – Jókai Mór születésnapja) ünnepli meg. Az MMA irodaházában Ferdinandy György, Kontra Ferenc, Mezey Katalin, az MMA rendes tagjai, valamint Bartha Gusztáv és Márai Sándor műveiből készült prózaösszeállítások hangzanak el, Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész és Szabó András Madách- és Utassy-díjas előadóművész tolmácsolásában. Közreműködik: Török Máté, a Misztrál együttes alapító tagja. | meghívó

2023. február 16. | 19:00 – Páskándi Géza: A vigéc | színházi előadás

A Térszínházban Páskándi Géza, az MMA posztumusz tiszteleti tagjának abszurdoid bohózatát adják elő.

2023. február 16. | 17:00 – Kurátori tárlatvezetés a Fiber Art & Fine Art kiállításon

A Łódź-i Strzemiński Képzőművészeti Akadémia Design Intézet Textil és Print Kara oktatóinak és növendékeinek legérdekesebb és legkülönlegesebb munkáiból válogatott Fiber Art & Fine Art – Elemi szál a képzőművészetben című kiállítás finisszázsa keretében a kiállítás kurátora, Kelecsényi Csilla Ferenczy Noémi-díjas textil- és képzőművész, az MMA rendes tagja, az Óbudai Egyetem professzora tart tárlatvezetést.

2023. február 11. | 18:00 – Rendhagyó színháztörténeti tárlatvezetés az újranyitás alkalmából

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház kiállításán Pregitzer Fruzsina színművész, az MMA rendes tagja, Jenei Judit és Tar Dániel, a teátrum színművészei kalauzolják az érdeklődőket a nézőtéri előcsarnokban. A nyíregyházi társulat történetét 1981-ig feldolgozó Színháztörténeti időszakos kiállítás, aminek bemutatását az MMA is támogatta, betekintést ad az első állandó társulat megalakulásáig a játszókról és a közönségről.

2023. február 10. – március 26. – Velúr | Katona Szabó Erzsébet kiállítása | Műcsarnok

Katona Szabó Erzsébet a természet apró mozzanatait és jelenségeit figyeli, annak ritmusa szerint él és harmonikus egységet alkot vele. Ismeri a megfoghatatlant, a természeti erők szabályait. Kémleli a lombkoronákon átszűrődő fényt és érzékeli a növényzet változásait. Ismeri a mindenkori kertek rendjét. A művész bőrdarabokból építi, szabja-varrja műveit, melyek – mérettől és színtől függetlenül – az ókori egyiptomi építészet vizuális nyelvezetére rímelnek. Katona Szabó Erzsébet kiállításán a bőr természete elevenedik meg. Fotókon keresztül azt a folyamatot is bemutatjuk a műcsarnoki tárlaton, amikor az alkotó visszahelyezi a természetbe a bőrt.

2023. február 9. | 15:30 – Lantos Múzeum Pécs 2022 pályázat ünnepélyes eredményhirdetése

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Magyar Művészeti Akadémia meghívja az MMA Építőművészeti Tagozata által meghirdetett Lantos Múzeum Pécs 2022 építészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és a pályaműveket bemutató kiállítás megnyitójára, 2023. február 9-én (csütörtök) 15.30 órára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar aulájába (7624 Pécs, Boszorkány út 2.). | meghívó

2023. február 4. | 15:00 – Finisszázs és tárlatvezetés Molnár Sándor kiállításán

Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja záró kurátori tárlatvezetése Molnár Sándor: Festőjóga című kiállításán a Műcsarnokban, a Magyar Művészeti Akadémia intézményében.

2023. február 3. | 17:00 – Nyugtalan idők | Szurcsik József kiállítása

Kecskeméten Szurcsik József festőművész, grafikusművész, az MMA rendes tagja legújabb munkáiból válogat az a tárlat, ami az intenzív emóciókat sugárzó műveken keresztül mutatja be áttételesen, szimbolikus és direkt képi eszközökkel a napjainkban megélt nyomasztó jelenségeket.

2023. január 31. | 17:00 – A Pars pro toto sorozat legújabb köteteinek bemutatója

A Pars pro toto kötetsorozat az MMA intézménycsalád idegen nyelvű művészetfilozófiai, esztétikai művek népszerűsítését megteremtő vállalkozása. A Magyar Művészeti Akadémia, a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet, valamint az MMA Kiadó mindenkit szeretettel vár a Pesti Vigadóba a sorozat legújabb, tavaly év végén megjelent két kötetének bemutatójára. | meghívó

2023. január 27. | 18:00 – Félbevágott pipafüst | Berecz András estje

A magyar kultúra napja alkalmából Berecz András mesemondó, énekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja estje Martonvásáron. | meghívó

2023. január 21. | 18:00 – A Nyíregyházi Cantemus Kórus ünnepi hangversenye

Ünnepi hangverseny a magyar kultúra napja alkalmából. Az eseményen köszöntőt mond Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, vezényel többek között Szabó Dénes karnagy, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze.

2023. január 21. | 16:00 – Bölcsőtől a sírig | Galánfi András estje

Galánfi András fafaragó népművész, az MMA rendes tagja, Hajdúszoboszló díszpolgára a magyar kultúra napja alkalmából rendezett előadásában a 125 éve született bihari költőre, Sinka Istvánra (1897–1969) emlékezik. | meghívó

2023. január 19. | 19:00 – Kiállítás Karátson Gábor Faust-illusztrációiból

A magyar kultúra napjához kapcsolódik Karátson Gábor író, festőművész, az MMA néhai tagja illusztrációiból nyíló kiállítás a Stuttgarti Magyar Kulturális Központ – Liszt Intézetben. A tárlaton a 2015-ben elhunyt művész Goethe Faust című művéhez készített illusztrációi láthatók január 20. és február 24. között.

2023. január 19. | 16:30 – Sümegi György: Tóth Menyhért – Levelek, vallomások | könyvbemutató

Az MMA Kiadó és a Katona József Könyvtár könyvbemutatója Kecskeméten. A könyvről Sümegi György, a kötet szerzője, Füzi László, a Forrás folyóirat főszerkesztője és Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezetője, az MMA levelező tagja beszélget.

2023. január 19. | 16:00 – Vasari szegedi tondója Rómában

A magyar kultúra napja alkalmából Szegeden a Magyar Tudományos Akadémia SZAB Művészeti Szakbizottsága és a Közéleti Kávéház tartja közös rendezvényét, beszámolót a Falconieri-palotában bemutatott kiállításról. A római tárlat megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

2023. január 17. | 16:00 – Barokk freskófestészet Magyarországon | könyvbemutató

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszékének kutatócsoportja több éven át futó programban kutatta és dolgozta fel a magyarországi barokk freskófestészet emlékeit. A művészettörténeti jelentőségű kutatás eredményeit az MMA Kiadó és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ együtműködésében, az MMA Kiadó kiadásában, 2019–2023 között négy kötetben jelenteti meg. A most megjelent harmadik kötet – melynek ünnepélyes bemutatóját tartjuk – Győr-Moson-Sopron és Vas megye emlékeit mutatja be. | meghívó

2022. december 16. | 16:00 – „Betlehem, Betlehem" adventi ünnepi koncert

A karácsony és az azt megelőző várakozás – advent – időszaka az egyik legbensőségesebb és hagyományokban leggazdagabb ünnepi időszakunk. Ilyenkor mindannyiunk számára egyre fontosabbá válik a család, a közösség biztonsága, megtartó ereje. Ünnepi rítusaink is ezt belső vágyat segítik megélni, tartalommal megtölteni. A „Betlehem, Betlehem" című műsorunk így tehát nem is egyszerűen alkalmi koncert, hanem az ünnep közös megélésének színtere, amelyet gödi, nádudvari, szennai és budapesti művészeti iskolák növendékeivel, tanáraival élhetünk át mindannyian. | meghívó

2022. december 15. | 18:00 – Barabás Márton kiállítása

Barabás Márton festőművész, az MMA rendes tagja kamarakiállítását a Piano Art Café-ban Feledy Balázs művészeti író, művészetkritikus nyitja meg. A kiállítás január 15-ig látogatható.

// ]]>