Fotó: Csapó Balázs – Kisalföld

A vidéki és határon túli jelenlét a következő tíz év célja

A kisalföldi megyeszékhelyen, Győrben ünnepelte köztestületté válásának 10. évfordulóját a Magyar Művészeti Akadémia. Már az alapítóknak is szándéka volt, hogy ne csak Budapesten, hanem vidéken is kialakuljanak a kultúra központjai, támogatták a magas művészet vidéki és határon túli megjelenését, képviselőit. Vashegyi György elnök a győri ünnepségen arra utalt, hogy a következő tíz év egyik kiemelt feladata ennek a vidéki, majd határon túli jelentétnek a megvalósítása. A jubileumi alkalommal nyitották meg a győri Múzeumházban Jahoda Maja Ybl Miklós-díjas belsőépítész és Ferenczy Noémi-díjas textilművész, az MMA rendes tagja és Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, az MMA levelező tagja alkotásaiból összeállított tárlatot.
2021. november 18.

Nemzet Művésze díjátadó – 2021

2021-ben hat művész nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet a díjazottak a tavalyi év kitüntetettjeivel együtt vehettek át a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A Nemzet Művésze díj Bizottság Aknay János festőművésznek, András Ferenc filmrendezőnek, Maurer Dóra grafikus-festőművésznek, Reviczky Gábor színművésznek, Sapszon Ferenc karnagynak, zeneszerzőnek és Zádori Mária énekművésznek ítélte oda az elismerést. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjátadón hangsúlyozta: a magyar kultúra több gyökérből táplálkozik és ez adja a sokszínűségét. "Önök ennek a kultúrának a képviselői, akik értékteremtő tevékenységükkel idolokká, példaképpé váltak" – méltatta a díjazottakat.

2021. november 5.

Átadták az MMA Elismerő Okleveleit

Vashegyi György elnök és Farkas Ádám, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke szerdán az MMA irodaházában elismerő okleveleket adott át a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért emberek, közösségek, intézmények részére. Az ünnepségen a 2020-as és a 2021-es díjazottak együtt vehették át az elismeréseket. Pedagógus kategóriában Kaudersné Madarász Zsuzsanna és Ember Csaba; a művésztanárok közül, Balogh Zsolt, Maruzsa Tibor, Tőkés Mária Tünde, valamint posztumusz Bartalus Ilona; művészetpedagógiai kutatóként Pongrácz Éva Zsuzsanna; a közösségek részéről a Színjáték Drámastúdió, az intézmények közül pedig a Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, továbbá a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Film, Fotó, Média Tanszék kapott elismerést.

2021. november 3.

Vashegyi György: Magyarországnak hangsúlyosan kell építenie jövőjét a művészetre

Magyarországnak hangsúlyosan kell építenie jövőjét a művészeti értékekre, ezt a célt szolgálja a tíz éve köztestületként működő Magyar Művészeti Akadémia – hangsúlyozta Vashegyi György, az MMA elnöke a köztestület tízéves születésnapja előtt rendezett sajtótájékoztatón, amelyet az MMA leköszönő főtitkárával, prof. dr. Kucsera Tamás Gergellyel tartottak az Akadémia irodaházában. "Az elnökségi időszakomból hátralévő két évben a nemzetközi jelenlét erősítése, a művészeti hagyatékok gondozásának kérdése, valamint a művészettel nevelés ügye szerepel az MMA kiemelt feladatai között" – mondta Vashegyi György az évforduló alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

2021. november 3.

Az MMA delegációjának látogatása Alsó-Ausztriában

A Magyar Művészeti Akadémia Elfolyó időVerstrichene Zeit című képzőművészeti tárlata 2019. július 5-én indult európai körútjára. A 30 éve szabadon emlékévhez kapcsolódó, az 1989-es nyugati határnyitás történelmi eseményét megidéző, utazó kiállítássá avanzsált összeállítás Passau, Stuttgart, Berlin, Róma, Strasbourg és Budapest után az alsó-ausztriai Weitra kastélyában került bemutatásra 2021. május elsején, melynek záró ünnepségét október 27-én tartották az MMA delegációjának részvételével.

2021. október 28.
Utolsó
// ]]>