2021. december 18. – 2022. február 13. – Visszaszámlálás – Barabás Márton művészete

Barabás Márton (1952) négy és fél évtizedes életművének feltérképezése nemcsak vizuális sokszínűsége miatt izgalmas feladat, hanem azért is, mert az œuvre együtt lüktet a 80-as és 90-es évek, majd pedig az ezredforduló utáni művészet fontos kérdéseivel, problémáival és dilemmáival. A Műcsarnokban megrendezett visszatekintő életmű-kiállítás rekonstrukciós kísérletnek fogható fel; a laza időrendiségben rendezett műcsoportok a művész alkotóperiódusainak összefüggéseit, motívumvándorlásait és jelképhasználatát kívánják felvázolni.

2021. december 10. – 2022. január 30. – Jovián LXX

Jovián György festőművész jubileumi kiállítása

„Ez év decemberében töltöm be hetvenedik életévemet. A kerek évfordulót egy retrospektív kiállítással kívánom emlékezetessé tenni a Vigadó VI. emeleti kiállítóterében, nagyrészt olyan művekkel, amelyek hosszú évek óta köz- és magángyűjteményekben találhatók, ezért ritkán kerülnek közszemlére. A kiállításra szánt 22 festmény közül a legkorábbi 1983-ban készült, a legfrissebb pedig 2021-ben, szándékom szerint a teljes budapesti működésemet bemutatva." (Jovián György)

2021. december 9–10. – Kánonváltás – Történt-e változás 1989-et követően a magyar kultúrában, művészetben? | konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának kétnapos konferenciája a kánonváltás témakörét járja körbe, a központi kérdése, hogy történt-e kánonváltás a '89-es politikai változást követően a magyar kultúrában, a különböző művészeti ágakban, vagy lényegében a késői Kádár-rendszer értékrendje és az azt biztosító hatalmi-intézményi rendszer öröklődött tovább?

2021. december 9. | 9:00 – A V4 PoszTerra nemzetközi plakátkiállítás konferenciája

A Magyar Művészeti Akadémia a Visegrádi Együttműködés harmincadik évfordulójára hívta életre V4 PoszTerra című nemzetközi plakátkiállítását, mely három-három cseh, lengyel, szlovák és magyar neves plakátművész munkáján keresztül enged betekintést a nemzeti sajátosságokat felvonultató kulturális plakátok történetébe. A visegrádi országok e kiemelkedő alkotói közül most tízen tartanak vetített képes előadást közös nyelvükről, és az azonos múlthoz köthető, ezért mindannyiunk számára közérthető és népszerű művészi kifejezési formáról: a plakátról. | meghívó és program

2021. december 8. | 19:30 – „Mesék a zenében" – Szimfonikus zenekari hangverseny

Ha már mese, akkor három a magyar igazság! Tematikus sorozatuk 3. állomásához érkeztek az Akadémia zeneszerzői, akik most emberöltők óta ismert mesékhez álmodtak zenei szövetet, hogy muzsikába foglalják Pinocchio, Prospero, Tündér Ilona, Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi, valamint Wass Albert angyalok által küldött madarának történetét. Műsoron Nógrádi Péter, Kovács Zoltán, Balassa Sándor, Dubrovay László és Tóth Péter szerzeménye.
A hangjegyeket ezen a varázslatos estén a Győri Filharmonikus Zenekar kelti életre, a varázspálca a művészeti vezető Berkes Kálmán Liszt-díjas, érdemes művész és Rajna Martin kezében van. A mesélő a Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész Császár Angela, az MMA rendes tagja.

2021. december 8. | 18:00 – Dante univerzuma | kiállítás

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Dantisztikai Társaság képzőművészeti kiállítása Szentendrén, a MANK Galériában. Aknay János festőművész, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze, a MAOE elnöke szakmai elismerést ad át. Az eseményt támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

2021. december 8. | 17:00 – V4 PoszTerra nemzetközi plakátkiállítás megnyitója

A Magyar Művészeti Akadémia a V4-ek megala­ku­lá­sának 30. évfordulójára készült nemzetközi plakátkiállítása a visegrádi országok legkiemelkedőbb plakátművészeinek alkotásaiból válogat. A kiállítás három-három magyar, lengyel, cseh és szlovák művész munkáin keresztül enged betekintést a nemzeti sajátosságokat felvonultató kulturális plakátok történetébe. A koronavírus-járvány miatti lezárások miatt a tavasszal Budapesten korlátozottan látható vándorkiállítás visszatér a Pesti Vigadóba. A kiállítás 2022. február 6-áig várja a látogatókat a Vigadó Galéria földszinti és alagsori kiállítótereiben. | meghívó

2021. december 8. | 17:00 – Élőfolyóirat – EGYENES LABIRINTUS – PILINSZKY 100

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estje (VII. évfolyam, 3. szám). A száz éve született Pilinszky János szakrális verseiből összeállított zenés, versszínházi előadás 2021. december 8-án (szerdán) 17 órakor az MMA irodaházának rendezvénytermében (1062 Budapest, Andrássy u. 101. 2/A em.). | meghívó

2021. december 8. – 2022. február 20. – Valóra vált képzelet | Gyulai Líviusz kiállítása

Gyulai Líviusz grafikusművész, illusztrátor és animációsfilm-rendező, a nagy grafikus generáció nemrég eltávozott alakja, az MMA néhai tagjának kiállítása a Műcsarnok Kamaratermében. Kurátor: Orosz István.

2021. december 3. | 18:00 – Harag György életműkiállítás-megnyitó Kolozsváron

A Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezésében nyílik meg a Harag György-emlékév 2020 programsorozat következő, határon túli eseménye, a Harag György-vándorkiállítás. A megnyitón az MMA Kiadó gondozásában megjelent két kötettel, az Át akarta ölelni az egész világot – Harag György színháza című album, és az Egy európai Kolozsváron című szöveggyűjteménnyel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

2021. december 1. | 18:00 – Hitel-est | Utassy József-díjátadó

Az esten Ágh István költő, író, az MMA rendes tagja, Döbrentei Kornél író, költő, újságíró, az MMA rendes tagja, Nagy Gábor költő, író, irodalomtörténész, az MMA rendes tagja, Falusi Márton, valamint Karkó Ádám mondja el saját verseit a MOM-ban, ahol átadják az MMA posztumusz tiszteleti tagjáról elnevezett Utassy József-díjat. A rendezvényt támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

2021. november 26. | 16:00 – Élőfolyóirat – Az MMA Irodalmi Tagozata 2021. évi Az Év Legjobb Könyve Díjának és Könyv Nívódíjainak átadója

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Élőfolyóirat estje (VII. évfolyam, 2. szám). A Tagozat 2021. évi Az Év Legjobb Könyve Díját Lőrincz György: Ma éjjel eljövök érted című prózakötete, a 2021. évi Könyv Nívódíját Jávorszky Béla: Fordul a világ című esszékötete, Lövétei Lázár László: Feketemunka című verseskötete; Marosi Gyula: Az ifjúság tört szárnyú madara című prózakötete és Péntek Imre: Lírai kaleidoszkóp című esszékötete kapja. A díjátadó ünnepséget 2021. november 26-án, pénteken 16.00 órakor a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában tartjuk (1062 Budapest, Andrássy u. 101., bejárat a Bajza utcából). | meghívó

2021. november 25. | 17:00 – Bán András: Horváth Péter – Szabad szemmel | könyvbemutató

Az MMA Kiadó és a Capa Központ kötetbemutatója, ahol levetítik a Horváth Péter fotóművészről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet is.

2021. november 23. | 9:30 – „Mind magyarok vagyunk!" – Egység a sokféleségben | konferencia a határon túli magyar művészetről

2021. november 23-án, kedden, a Pesti Vigadó Makovecz termében az MMA Művészetelméleti Tagozata új konferenciasorozatot indít. A tagozat szándéka, hogy a jövőben rendszeres fórumot biztosítson a határon túli magyar (elsősorban XX. századi, illetve kortárs) művészeti értékek, kezdeményezések bemutatásának. Az első tanácskozás egynapos lesz, címét – „Mind magyarok vagyunk!" – Tamási Árontól kölcsönözték. A szervezők célja az, hogy minél több tájegység minél több művészeti ágáról essék szó. Ezúttal az érdeklődők Erdély, Felvidék és Délvidék területéről az irodalom, a zene, a képző-, az ipar-, a film-, a fotó-, az építőművészet értékeiről, valamint a hagyományőrzés kérdéseiről hallhatnak előadásokat rangos előadóktól, akik legtöbbje maga is határon túli. A konferencia programjának része egy film az erdélyi magyar filmgyártás kezdeteiről, valamint egy kisebb hangverseny, amelyen egy fiatal, kiemelkedő tehetségű énekművész magyar szerzők dalait adja elő. | meghívó

2021. november 22. | 18:00 – Mozi a Vigadóban | Buglya Sándor filmrendező

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata Akadémikusportrék című sorozatában november 22-én 18.00 órától mutatja be a Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendezőről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet: Akár kamerával, akár kamera nélkül (rendező: Tóth Péter Pál, MMA 2018). Buglya Sándor több száz filmet rendezett, hazai és külföldi egyetemeken oktatott, évtizedek óta tagja, tisztségviselője különböző művészeti szervezeteknek, producere számos filmnek – nem életmű építése a célja, hanem minden élethelyzetre a pozitív, adekvát, aktív reagálás. A vetítést pódiumbeszélgetés követi Péterffy András Balázs Béla-díjas rendező, producer közreműködésével. | meghívó

2021. november 22. | 15:00 – Makovecz Imre 1935–2011 – „ég és föld közötti építészet" – kerítéskiállítás

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány közös kerítéskiállítása a magyar organikus építészet legnagyobb alakja, Makovecz Imre építész, az MMA alapító örökös elnöke, örökös tiszteleti elnöke emléke előtt tiszteleg halálának tizedik évfordulója alkalmából. 

2021. november 19. | 14:00 – Kő Pál öröksége | emlékkonferencia

Kő Pál szobrászművész, az MMA néhai tagja 80. születésnapja alkalmából rendeznek emlékkonferenciát Hevesen. Az eseményen köszöntőt mond Farkas Ádám szobrászművész, a nemzet művésze, az MMA elnökségi tagja. A rendezvény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2021. november 18. | 17:30 – Építészklub | Kelecsényi Csilla és Somogyi Pál előadása

A novemberi építészklubon Párhuzamok II. címmel tartanak előadást Kelecsényi Csilla textilművész és Somogyi Pál építész, belsőépítész, az MMA rendes tagjai az MMA Makovecz Szalonjában előadás utáni (és alatti) kötetlen beszélgetéssel.

2021. november 17. | 18.00 – A megújult Magyar Művészet folyóirat bemutatója

A megújult Magyar Művészet bemutatóját rendezik 2021. november 17-én este 6 órakor a Vígvarjú étterem (Pesti Vigadó) Flamingó termében.
Közreműködik: Horváth Attila alkotmánybíró, jogtörténész, Fülöp József esztéta, Falusi Márton főszerkesztő, Sturm László főszerkesztő-helyettes. Köszöntőt mond: Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezetője.

2021. november 16. | 18:00 – Nincs parancs! | filmvetítés

A program elmarad!
Budapest és Berlin szempontjából megkerülhetetlen téma áll az MMA köztestületi tagja, Szalay Péter rendező „valóságfilmjének" középpontjában: a rendszerváltás. 1989 Európa sorsfordító éve, egy 40 évig működő rendszer összeomlik. A hétköznapok embereire koncentráló film két határőr alezredes, Bella Árpád és Harald Jäger kísértetiesen hasonló történetén, bátor kiállásán és egy tragikus határátlépési kísérleten keresztül világít rá az események jelentőségére. A vetítést beszélgetés követi az alkotókkal.

// ]]>