EKF – Magyar programsorozat Kassán

 

    A január 31-én megnyíló kortárs képzőművészeti tárlat tíz olyan alkotó munkáját mutatja be, akik merészen lépnek át műfaji, technikai és tematikai határokon, keresnek újszerű nézőpontokat és izgalmas kifejezési módokat a festészet, szobrászat, fotó és installáció területén. A kiállításnak a Löffler Béla Múzeum ad otthont.

    A főkonzulátus által szervezett programok között említette a főkonzul a Rackajam együttes májusi koncertjét, a Szegedi Kortárs Balett előadását, a Párhuzamos történetek – Budapest és Kassa, főváros és régiócentrum a 19. század második felében című kiállítást, amelyet a felújított Kelet-szlovákiai Múzeumban mutatnak be októberben, és amely három hónapon át tekinthető meg.

    Szólt arról is, hogy a Gótikus Út Gyöngyszemei rendezvénysorozat keretében a nyíregyházi Pro Musica Leánykar Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével a Szent Erzsébet-székesegyházban ad hangversenyt novemberben, valamint arról, hogy a 2013-as rendezvények egyik központi helyszínéül szolgáló, felújított Kaszárnya-Kultúrparkban lép fel 2013 szeptemberében a Budapest Bár együttes, az azt követő hónapban pedig a Dresch Quartet.

    Czimbalmosné Molnár Éva elmondta: a 2013-as évben a magyar programokról bővebb információ a főkonzulátus www.kassa2013.eu honlapján található, amelyről elérhető a Kassa – Európa Kulturális Fővárosa 2013 hivatalos szlovák weboldala is, valamint a kassai magyar szervezetek programjairól hírt adó www.kassaiholmi.sk is.

    A rendezvények jelentős része bekerült a hivatalos programok közé.

    Richard Raši kassai főpolgármester a sajtótájékoztatón egyebek mellett azt mondta: a város a gazdaság fejlődését, az idegenforgalom fellendülését egyaránt várja az EKF-címtől.

    Kriza Ákos, Miskolc polgármestere közölte, hogy városa önálló programokkal rukkol elő a rendezvényen. A borsodi megyeszékhely a január 19-i és 20-i kétnapos megnyitón a Miskolc-házban egyebek mellett kulturális, gasztronómiai eseményekre, kézműves bemutatóra, koncertekre várja a kassaiakat, és mindazokat, akik Kassára látogatnak.

(Forrás: ujszo.com - 2013. 01. 14.)