Párhuzamosságok

„A köztestületi tagság intézményén keresztül is már csaknem ötszáz művész és elméleti szakember kötődik hozzánk"
Az idén ősszel új ösztöndíjrendszert indít a Magyar Művészeti Akadémia, fiatalabb alkotók hároméves támogatást nyerhetnek el ezen – hangsúlyozta beszélgetésük során a köztestület főtitkára, Kucsera Tamás Gergely, akivel az MMA-hoz került építészeti múzeum jövőjéről, a Nemzeti Kulturális Alapról és az akadémia elmúlt hét évéről is szót váltott a Magyar Hírlap újságírója.

A koncertterem: szentély

A Zuglói Filharmónia ifjúsági koncertsorozatai ismét magukra vonták a figyelmet; a Felfedezőúton tavaszi előadása – Menjünk cirkuszba! címmel – történelmet írt, amikor a muzsikusok és az ifjú táncosok mellett artisták is színpadra léptek. Dr. Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, az előadások megálmodója és állandó műsorvezetője már az őszi évad 19 előadásának, a zenében, balettben, animációs filmben rejlő humor bemutatásának sikerét is elkönyvelheti. Interjú dr. Solymosi-Tari Emőkével, az MMA rendes tagjával a ZeneKar című lapban.

Atlasz múlttal a vállán

Rendkívüli derűvel és nyugalommal mozog a nyugtalan világban. Ahelyett, hogy hátradőlne és szemlélődne, új filmen dolgozik, nem mellékesen művelődéstörténeti könyveket ír és rajzol, továbbá közfeladatot vállal: a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. Jankovics Marcellt a magyar értelmiség szerepvállalásáról és felelősségéről is kérdezte a Magyar Idők című lap.

Unokáink is látni fogják

Nem volt még magyar építész, akinek életművéről kormányhatározatok sora született volna. „Igen a nemzetre, igen a falura, igen a családra, igen a népi kultúrára" – indokolta a miniszterelnök a makoveczi gondolat nagyvonalú támogatását.
Zalaegerszeg, Kaposvár, Makó, Mártély, Szeged, Mátészalka, Temesvár, Csíkszereda, Budapest. Mi a közös a zalai, a somogyi, a csongrádi, a szatmári, az erdélyi településekben és a fővárosban? Valamennyi helyszínen megépítik azokat az épületeket – köztük templomot, kápolnát, könyvtárat, iskolát –, amelyeknek terve Makovecz Imre hagyatékában fennmaradt, mégpedig állami támogatással.

Orbán Viktor: Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott

Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, hagyatéka él és folytatásra vár a Kárpát-medencében - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészről elnevezett budapesti központ és archívum megnyitóján.

„Nem illik elfutni"

Fekete György utódja szerint az MMA elnökének pozíciója független a politikától, a bírálók csak Fekete politikai hovatartozása miatt támadják a magyar kultúra legjelentősebb szellemi műhelyét. A tagság politikai-ideológiai sokszínűsége pedig a legkevésbé sem zavarja. Interjú Vashegyi Györggyel, az MMA elnökével a Magyar Narancs című lapban.

A minőség kiút minden nehéz helyzetből

A közelmúltban tisztújítás zajlott a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) élén. A leköszönő elnök, Fekete György utódját hetvenszázalékos többséggel választották meg. Az új elnök Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, csembalóművész, a régi zene kiemelkedő tolmácsolója, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus alapítója. A Figyelő című lap interjúja.

Erős szellemi hátország

Nem lesz politikus és nem szereti a pazarlást, a kulturális szférában különösen nem. Szenvedélye a régizene, és úgy érzi, sokat tehet a magyar kultúráért. Olyan szellemi hátországot vezet november ötödikétől, amely szerinte az állam jó tanácsadója lehet több területen is. Vashegyi Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia új elnökével a Magyar Idők beszélgetett.

A legnagyobb dobásra készülve

Leköszönt a Magyar Művészeti Akadémia elnöki tisztségéről Fekete György belsőépítész, aki 2011 óta vezette az intézményt. A jövőben az új építészeti múzeum létrehozásával foglalkozna. A Heti Válasz című lap interjúja Fekete Györggyel.

Lehet a művet élni hagyni

Augusztus 31-én este tartják a Magyar Művészeti Akadémia évadnyitó hangversenyét a Vigadóban. Ennek keretében egy műfajteremtő szerző létrejöttekor merőben újszerű hangzású művét, Dubrovay László I.(elektronikus) zongoraverseny-ének koncerttermi bemutatóját is hallhatja a közönség. A Kossuth-díjas zeneszerző, akinek III. zongoraversenye is elhangzik az este folyamán, szintetizátoron működik közre, miközben a Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényli, a zongoránál pedig Balázs János ül. A koncertet megelőző napokban rögzítették is a két zongoraversenyt - Dubrovay Lászlóval a próbák és a felvételek szünetében beszélgetett az Origó.

A jövő Mercedesei

Körülöttünk címmel nyílt meg április 22-én a Műcsarnokban az idei Nemzeti Szalon, amelynek témája a magyar iparés tervezőművészet. A kiállítás két kurátora Scherer József és Sára Ernő tervezőművész. A Magyar Művészeti Akadémia által szervezett tárlat kapcsán Scherer Józseffel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Tanszékének tanárával beszélgetett a hazai dizájn közelmúltjáról, jelenéről és a szakoktatásról a Magyar Hírlap.

Kitörni a zárt világból

A Magyar Hírlap beszélgetőpartnere, Tóth Péter 1965-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában ütő- és zeneszerzés szakon Schwarcz Oszkárnál, illetve Kocsár Miklósnál végezte. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Petrovics Emil osztályában 1990-ben szerzett diplomát.

A színjátszás mint küldetés

Születésnapi interjú Kubik Anna Kossuth-díjas színművésszel, az MMA rendes tagjával.

A Magyar Művészeti Akadémia 25 éve alakult - HÁTTÉR

Budapest, 2017. január 29., vasárnap (MTI) - Huszonöt éve, 1992. január 31-én alakította meg 22 jeles magyar művész társadalmi szervezetként a Magyar Művészeti Akadémiát (MMA), amely 2011 novemberétől autonóm köztestületként működik. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának háttéranyaga

"Ha a kortárs szitokszó lett, arról csakis magunk tehetünk"

Interjú Tóth Péter zeneszerzővel, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjával, a Zeneművészeti Tagozat vezetőjével.

Kikristályosodtak a tervek

Interjú Vargha Mihály szobrászművésszel, az MMA rendes tagjával, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatójával.

Szabálytalan kontúrok

Stefanovits Péter képzőművésznek, az MMA rendes tagjának, a Képzőművészeti Tagozat vezetőjének a legtöbb hagyományos és újabb grafikai eljárás a kisujjában van, két erdélyi templom felépítésében és díszítésében vannak elévülhetetlen érdemei. A Magyar Hírlap interjúja.

Nehéz lehet Jóistennek lenni

A Magyar Hírlap interjúja prof. em. Fekete Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével.

Ház a házak között

Interjú Török Ferenc építésszel, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjával.

Sarokpontok és kérdőjelek

Interjú Mécs Károly színművésszel, a Nemzet Művészével, az MMA rendes tagjával.