Magyarok Novgorodban

A Balassi Intézet moszkvai Magyar Kulturális Központja és Elada Nagornaja, Magyarország Nyizsnyij Novgorod-i tiszteletbeli konzulja szervezésében több rendezvényen mutatkoznak be magyar képzőművészek és alkotásaik a Volga menti városban, emellett a magyar filmművészet és az irodalmi, zenei élet egy-egy szeletét is megismerhetik az érdeklődők – tudósított az MTI.

Március elejéig láthatja a közönség az Arzenál művészeti központban Waldemar Mattis-Teutsch sepsiszentgyörgyi születésű neves magyar képzőművész holográfiáiból A fény művészete című kiállítást. Az ősi orosz város állami kiállítási központjában Csernus Tibor, a 2007-ben elhunyt Kossuth-díjas magyar grafikus és festő alkotásait május 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A magyar mese világában címmel Orosz István és Keresztes Dóra Pilinszky János meséihez készült illusztrációit mutatják be abban a könyvtárban, ahonnan a sárospataki gyűjteményt visszaszármaztatták Magyarországnak.

A megyei könyvtárban bemutatják a magyar irodalom néhány remekét is, amely az utóbbi időben orosz fordításban megjelent. Közöttük van Madách Imre Az ember tragédiája című művének Jurij Guszev által készített fordítása. Ma Jankovics Marcellnek Az ember tragédiája alapján készült filmjét szintén levetítik Nyizsnyij Novgorodban. Az orosz nagyváros filharmóniájában ma este a Budapesti Operettszínház szólistái lépnek fel.

(VA, Magyar Hírlap - 2013. 02. 08.)